Pe tineri îi doare-n cot de politică

E vremea taberelor de vară ale tinerilor politicieni, iar cu acest prilej o temă mai veche revine în actualitate – cea a implicării sau mai bine zis a neimplicăriii tinerilor în viața cetății. Liberalii s-au declarat, zilele trecute, îngrijorați cu privire la acest aspect și au tras un semnal de alarmă.

Politicienii trebuie să facă mai mult pentru a încuraja interesul tinerilor pentru viaţa cetăţii, a fost mesajul președintelui interimar al Senatului, Alina Gorghiu, la Școala de vară a Tineretului National Liberal. În opinia sa, clasa politică a promovat prea puţine politici publice pentru a încuraja interesul tinerilor de a se implica în această sferă.

Cu alte cuvinte, nici măcar seniorii care activează în domeniul cu pricina nu sunt preocupați de problemă. Căci, spre exemplu, așa cum arătam recent, cei mai mulți dintre politicienii clujeni subscriu ideii potrivit căreia tinerii nu „se înghesuie” să participe la viața cetății, dar nu vin cu soluții concrete pentru a schimba lucrurile. Doar constată.

În altă ordine de idei, unii specialiști au arătat că participarea românilor la viața comunității este ea însăși redusă în comparație cu cea a cetățenilor din țările cu o tradiție democratică solidă. Prin urmare, cu atât mai puțin ar trebui să ne mire faptul că juniorii nu sunt interesați de politică, într-o societate care nu promovează astfel de activități.

Dar dacă liberalii se plâng, social democrații se laudă. Potrivit unora dintre ei, în ultima vreme, tocmai tinerii au fost cei care au îngroșat rândurile PSD. Așa o fi, nu putem decât să încercăm a-i crede pe cuvânt.

Până una-alta, ce știm noi, cu toții, este că cifrele sunt realmente îngrijorătoare, dacă ne gândim că țara pe mâna lor, a tinerilor, va rămâne. În România, mai puțin de un sfert dintre cei sub 30 de ani au participat la ultimele alegeri parlamentare și doar 9% dintre tineri sunt efectiv interesați de acest domeniu.

O fi dezgust sau pur și simplu indiferență? Sau, poate, este urmarea faptului că la școală nu se pune accent pe învățarea unor discipline care să le dezvolte elevilor spiritul civic și să le insufle valori precum dragostea de țară și respectul față de tradiție, nu non-valori precum clientelism, servilism sau nepotism.

Pe de altă parte, e mai ușor să stai de o parte și să arăți cu degetul, e mai ușor să spui că vrei o țară ca afară, fără să contribui la construirea ei, e mai comod să comentezi de pe margine și să fii cârcotaș. Desigur, cel mai ușor e să nu te implici! Din păcate, acum, la noi, a te implica în problemele comunității fără să urmărești vreun interes personal, și chiar a fi patriot pare mai degrabă o rușine.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut