Patronii din turism vor vouchere de vacanţă pe 5 ani

Alianţa pentru Turism (APT), organizaţie care reuneşte cele 24 de asociaţii patronale din industria ospitalităţii, solicită Guvernului acordarea voucherelor de vacanţă începând din 1 ianuarie 2022, pentru o perioadă de 5 ani, atât pentru angajaţii din sistemul de stat cât şi pentru angajaţii din mediul privat.

„Este esenţial ca această decizie să fie legiferată până la sfârşitul acestui an. APT, alături de celelalte organizaţii sindicale şi patronale, salută anunţul public privind reintroducerea voucherelor de vacanţă, pentru toate categoriile de angajaţi începând cu 2022 şi propun guvernului o formulă îmbunătăţită. (…) Alianţa pentru Turism recomandă legiferarea acordării voucherelor de vacanţă pentru o perioadă mai lungă, de minimum 5 ani”, se spune într-un comunicat al APT.
Voucherele emise în perioada 2019 – 2020, pentru care s-a prelungit perioada de valabilitate până la finele acestui an, au fost deja consumate, astfel că este nevoie de o nouă emisiune de vouchere, iar reintroducerea lor să fie legiferată până la 31 decembrie 2021, solicită APT.
Alianţa pentru Turism susține că, contrar aparenţelor, există un apetit semnificativ pentru voucherele de vacanţă în mediul privat.
„(…) de la începutul anului până la 30 septembrie 2021, sectorul privat a alocat angajaţilor vouchere de vacanţă în valoare de peste 52 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 17% din valoarea totală a voucherelor emise în anul precedent. (…) Obiectivul APT este acela ca, pe lângă angajaţii bugetari, două milioane de angajaţi din mediul privat să beneficieze de această facilitate. (….) APT sugerează o contribuţie dublă stat-angajator, care poate avea un aport cu sume egale pentru acordarea voucherelor de vacanţă. Este preferabil un ajutor mai mic (nu neapărat 6 salarii minime), dar acordat mai multor angajaţi”, se afirmă în comunicat.
În lipsa emiterii voucherelor de vacanţă pentru anul viitor şi în contextul introducerii certificatului digital, va avea loc un exod al turiştilor către destinaţii din afara României, apreciază Alianţa. APT mai susține că voucherele de vacanţă au contribuit esenţial la îmbunătăţirea fiscalizării sectorului turistic, prin creşterea accelerată a numărului de structuri turistice clasificate, garantând colectarea de taxe şi impozite la bugetul public. Totodată, emiterea de vouchere pentru 2022 reprezintă şi un sprijin acordat industriei ospitalităţii în contextul pandemiei de covid, acest sector fiind grav afectat de pandemie.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut