Patronii din HoReCA sunt mult mai imuni decât noi

După ce, luni, nou înființata Organizație Patronală HoReCA Cluj cerea ”decuplarea” de la rata de incidență de 3 la mie privind infectarea cu COVID, iată că astăzi Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii (FIO) solicită Guvernului României deconectarea domeniului HoReCa de la rata incidenţei de orice fel de la 1 iunie 2021.

Patronatele din HoReCA susțin că până la această dată1 iunie vor fi vaccinaţi 90% dintre angajaţii din domeniu, iar la nivel naţional vor fi 5 milioane de persoane vaccinate, însă afirmația lor nu pare a fi confirmată, în nici un fel, de realitate.

Reprezentanții Organizației Patronale HoReCA Cluj susțineau luni că nu pot impune angajaților să se vaccineze (ceea ce este perfect adevărat), și nici nu aveau vreo evidență cu numărul salariaților vaccinați. Poate că – cine știe? -, lucrurile stau altfel în alte părți din țară, unde oamenii sunt mult mai conțienți și conștiincioși decât cei de pe aici, și unde numărul lucrătorilor vaccinați din HoReca va ajunge la 90%.

Pe de altă parte, nu poate fi făcută o previziune clară privind numărul cetățnilor români care vor fi vaccinați până în 1 iunie, nici măcar cu prima doză, mai ales că, în ultimul timp există un refuz al vaccinării cu serul Astra Zeneca. Nu în ultimul rând, trebuie ținut seama că nu există date concrete privind ”incapacitatea” celor vaccinați de a transmite virusul altor persoane.

Pe lângă deconectarea domeniului HoReCa de la rata incidenţei de orice fel, FIO propune un program de funcţionare restrâns în interiorul locaţiilor şi pe terase, un grad de ocupare al meselor de 50%, un număr maxim de ocupanţi la masă de 6 persoane.

Totodată, federaţia propune elaborarea unui ghid strict de condiţii de funcţionare pe perioada pandemiei, ghid pe care se obligă să îl aducă la cunoştinţa celor din HoReCa şi să recomande ferm respectarea lui.

O altă propunere se referă la reactivarea măsurii de sprijin financiar prin decontarea a 41,5% din salariul brut de încadrare a unui angajat care este reactivat în câmpul muncii, cât şi posibilitatea utilizării facilităţilor pentru angajaţi concomitent. O altă propunere propunere se referă la reducerea cu cel puţin 50% a tuturor taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2021 şi 2022 şi reducerea TVA pentru livrarea preparatelor alimentare, de la 9% la 5%.

FIO mai solicită rambursarea rapidă a creanţelor reprezentând TVA, deblocarea Măsurii 2, remedierea situaţiei aferente Măsurii 3, amânarea ratelor la credite, regândirea procesului de eşalonare a datoriilor provenite din taxe şi impozite, dar şi suspendarea executărilor silite pentru cei afectaţi de aceste restricţii pentru anul 2021.

Nu în ultimul rând, ei mai doresc introducerea unei facilităţi fiscale pe salarizare şi creşterea salariului minim, similare celei din sectorul de construcţii, respectiv introducerea unui plafon de 3.000-3.500 de lei şi acordarea unor reduceri şi scutiri de taxe pe muncă, similare cu cele acordate în construcţii, pentru o perioadă de 5 ani.

Haideți să ne întrebăm cum ar fi ca fiecare sector economic să solicite aceleași scutiri, facilități și reduceri cum o fac cei din HoReCa? Și daca ei primesc aceste facilități, noi – oricare am fi noi – de ce nu le-am primi? Și ddaca ei le primesc as vreu si eu sa aflu când va devini obligatoriu bacșișul de 100% din valoarea consumației?

Viorel Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut