PATRIR: E nevoie, încă, de sprijin umanitar pentru oamenii din teritoriile afectate de războiul din Ucraina

Institutul Român Pentru Pace – PATRIR, organizație cu sediul în Cluj-Napoca, face apel către cetățenii din Cluj, companii, Primărie și toți partenerii săi de aici și din întreaga lume, să continue cu sprijin medical și umanitar pentru oamenii din Ucraina, care „trăiesc cel mai mare și cel mai rău război din Europa, de la cel de-al Doilea Război Mondial”.

De la începutul războiului, PATRIR s-a aflat în prima linie a ajutorului umanitar pentru Ucraina și a sprijinului pentru populația ucraineană refugiată în România. Programul de răspuns umanitar al institutului, dezvoltat împreună cu parteneri din România și din întreaga lume, a organizat misiuni umanitare din Cluj-Napoca, livrând peste 1000 de tone de ajutor umanitar în orașe din întreagă Ucraina. Începând cu sfârșitul anului 2022 și în primele luni ale anului 2023, cu finanțare din partea Japan Platform și în parteneriat cu Peace Boat Disaster Relief, echipa de suport umanitar a PATRIR a organizat 12 transporturi către 10 spitale din diferite regiuni ale Ucrainei. Herson a fost unul dintre orașele sprijinite cu ajutor umanitar, în misiunile din 2022 și 2023, echipa PATRIR furnizând echipament medical și medicamente Spitalului Regional pentru Copii din localitate. Situația de acolo este afectată grav de invazia rusă și de distrugerile generate de război.

În plus față de sprijinul concret acordat oamenilor nevoiași, echipa PATRIR efectuează evaluări ale situației de pe teren, alături de parteneri și comunități afectate de război, în orașe precum Cernăuți, Odesa, Mikolaev și Herson. Potrivit reprezentanților organizației, această analiză ajută la documentarea misiunilor viitoare și „asigurarea că ajutorul ajunge acolo unde este cel mai mult nevoie, la organizațiile ucrainene, voluntari, spitale și echipe medicale care reprezintă coloana vertebrală a sprijinului umanitar pentru populația care continuă să trăiască cu ororile zilnice ale războiului”.

PATRIR este una dintre organizațiile din România, Polonia, Moldova și din alte părți ale Europei și ale lumii care s-au implicat în sprijinul umanitar pentru Ucraina și sprijinul pentru ucrainenii care a trebuit să fugă din cauza războiului.

„De la începutul războiului, răspunsul cetățenilor din România a fost incredibil. Îmi amintesc încă de primul weekend când mii de clujeni au răspuns apelului nostru pentru ajutor și au adus hrană, haine, provizii pentru bebeluși, orice puteau, pentru a ajuta oamenii din Ucraina afectați de război. Companii precum Endava, Evozon, NTT Data și multe altele au avut contribuții și au făcut donații. Partenerii internaționali, cum sunt Peace Boat Disaster Relief din Japonia, Oxfam, Mercy Corps și alții, s-au alăturat PATRIR pentru a se asigura că ajutorul umanitar ajunge la cei mai nevoiași. Primăria Cluj, Asociația Ruscovan, Banca de Alimente din Turda, școli, asociații studențești și mulți alții – toți au stat împreună, au acționat ca aliați și au făcut tot ce au putut pentru a furniza asistență umanitară vitală și pentru a se asigura că ucrainenii din Cluj știu că sunt în siguranță și bineveniți. Acum avem chiar și o „Casa Ucrainei” în Cluj, cu sprijinul UNHCR, un loc sigur unde comunitatea ucraineană se poate aduna și primi sprijin legal, lecții de limbă, consiliere pentru angajare, sprijin psihologic și multe altele, și unde comunitatea ucraineană însăși ajută ucrainenii din Cluj să se integreze, să fie în siguranță și să aibă tot ce le trebuie. Acum, este vital să recunoaștem că războiul nu s-a încheiat. Din acest motiv, trebuie să continuăm să acordăm sprijin” – spune Kai Brand-Jacobsen, președintele PATRIR.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut