Patriciu Achimaș Cadariu: ”După un an de pandemie începem să diagnosticăm și să tratăm cazuri oncologice avansate”

Deputatul PSD de Cluj, Patriciu Achimaș Cadariu avertizează că Planul Național de Cancer nu trebuie să cuprindă obiective imposibil de atins. Prezent la Conferința de lansare a proiectului ”Împreună Învingem Cancerul”, social democratul clujean explicat că pentru acest Plan Național există oportunitatea atragerii de fonduri europene.

Referitor la acest Plan Național, în primul rând, nu trebuie să creăm false speranțe. Avem oportunitatea finanțării europene, ceea ce este excepțional, pe de altă parte, finanțarea este condiționată de existența acestui Plan, care ar trebui să respecte niște termene și niște obiective clar definite, pe care să ni le putem asuma.

Dacă privim la alte țări, aflate la al treilea sau al patrulea plan de cancer, ar trebui ca printre obiectivele pe care ni le propunem să nu fie unele imposibil de atins.

În același timp, unica oportunitate mai ales în acest context pandemic este de a corobora obiectivele noastre cu posibilitățile europene de finanțare”, a declarat deputatul PSD, care, de altfel, este inițiator al Planului Național de Cancer, depus pe masa Guvernului în 2016.

El a subliniat, totodată, că pentru o proiecție pe acest an, va trebui să ținem seama de procentul de pacienți oncologici care nu au beneficiat de tratament. „Nu avem o statistică la nivel național, dar pornind de la datele prezentate de institute și centre medicale importante din București, Cluj, Iași, rezultă că o treime dintre pacienții oncologici nu au beneficiat de intervenții chirurgicale și cu atât mai puțin de tratamente sistemice, oricare ar fi ele. Trebuie să ne asumăm și faptul că după un an de pandemie începem să diagnosticăm și să tratăm cazuri oncologice avansate. Dacă am fi avut medicină personalizată, am fi putut să le oferim acestor pacienți o șansă în plus.

Soluții există: screening-ul a fost abolit pe perioada pandemiei, dar avem noi oportunități, de exemplu varianta unui fast-track, o combinație între vaccinare și screening; telemedicina cu aplicații mai ales în screening-ul cancerului de sân”, a mai spus Patriciu Achimaș Cadariu.

 

Scopul proiectului

Proiectul ”Împreună Învingem Cancerul” este derulat de grupul de Oncologie din cadrul Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicament (ARPIM )(și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate, și beneficiază de sprijinul experților în ariile terapeutice Oncologie și Hematologie (și arii conexe) din întreaga țară.

Scopul acestui proiect este ca, în colaborare cu profesioniștii și asociațiile de pacienți, să fie identificate problemele depistate în tot ceea ce înseamnă managementul bolii oncologice și, pe această bază, să fie realizat un set de recomandări care poate constitui un punct de pornire pentru un Plan Național de Combatere a Cancerului, în deplină concordanță cu pilonii principali ai Planului European de Combatere: prevenție, screening și diagnosticare precoce, accesul la servicii medicale și la tratamente inovatoare, la îngrijirile paliative și creșterea calității vieții după diagnosticul de cancer.

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut