Patriarhul Daniel, despre academicianul Răzvan Theodorescu: Un mare istoric al artei creștine și al culturii românești

Academicianul Răzvan Theodorescu a fost unul dintre marii oameni de cultură ai României care a înțeles profund rolul Bisericii în societate și care a tradus prin fapte concrete, ca ministru al Culturii, și ca vicepreședinte al Academiei, legătura firească și indisolubilă dintre stat și Biserică, dintre cultură și credință, dintre Academia Română și Patriarhia Română – spune Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, într-un mesaj de condoleanțe la trecerea la cele veșnice a distinsului academician.

„Am primit cu foarte multă tristețe vestea trecerii din această viață, în ziua de 06.02.2023, a distinsului academician Răzvan Theodorescu, ilustru istoric de artă, profesor universitar, scriitor și vicepreședinte al Academiei Române. Autor a numeroase volume de specialitate, multe dedicate unor mănăstiri și biserici românești de patrimoniu, a peste 600 sute de articole și studii valoroase publicate în reviste din țară și străinătate, venerabilul academician Răzvan Theodorescu rămâne autorul unei opere compuse din cărți și studii fundamentale pentru istoria, arta românească și europeană. Ca ministru al Culturii (2000 – 2004) și vicepreședinte al Academiei Române (2018-2023), domnul Răzvan Theodorescu a desfășurat o prolifică activitate în slujba promovării culturii naționale, fiind el însuși unul dintre străluciții ei reprezentanți, una dintre personalitățile care au inspirat și călăuzit mulți istorici, cercetători, profesori și studenți. Anvergura culturală a distinsului academician a cuprins generos și fidel spiritului ortodox istoria românească și europeană în expresiile lor artistice cele mai înalte, multe dintre lucrările sale fiind dedicate acestui rafinat domeniu. Pasiunea cu care a urmărit și coordonat proiecte importante în sfera universitară și academică, slujirea înalt pedagogică a valorilor culturale ale poporului român, l-au transformat pe eruditul istoric Răzvan Theodorescu într-unul dintre cele mai înalte repere intelectuale românești atât înainte, cât și după 1990.

Cu profunde sentimente de compasiune pentru membrii familiei, pentru prietenii și colegii din Academia Română, ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Cel ce este Învierea și Viața (cf. Ioan 11, 25), să odihnească sufletul academicianului Răzvan Theodorescu împreună cu drepții, în lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi. Veșnica lui pomenire din neam în neam!” – este mesajul transmis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Foto credit: Basilica.ro

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut