Pași importanți înspre modernizarea Pieței Mărăști

O zonă foarte importantă din municipiul Cluj-Napoca va fi modernizată și revitalizată, urmând să devină, în sfârșit, mai “prietenoasă” cu locuitorii. Este vorba de zona Pieței Mărăști.

Consilierii locali clujeni vor dezbate, în ședința de săptămâna viitoare, un proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.Z. – Reamenajare zona Piața Mărăști și a străzilor adiacente, construire parking subteran.

Terenul reglementat prin PUZ în suprafață de aproximativ 11,4 ha cuprinde zona Pieței Mărăști și a străzilor adiacente – Aleea Bibliotecii, Bulevardul 21 Decembrie 1989 (pe tronsonul Piața Mărăști- strada Buftea), strada Aurel Vlaicu (pe tronsonul Piața Mărăști – strada Aurel Vlaicu nr.5), Calea Dorobanților (pe tronsonul adiacent nr. 98-106 și incinta de la nr. 105), strada Fabricii (pe tronsonul Piața Mărăști – Strada București), strada Ciocârliei și strada Crinului. Municipalitatea argumentează că prin măsuri de regenerare a spațiilor publice Piața Mărăști poate prelua rolul unui centru de cartier și mai mult de atât, a unui pol de dezvoltare și atractivitate pentru partea de est a orașului, pe axul între centrul istoric și aeroport.

Conceptul de reamenajare a Pieței Mărăști și a străzilor adiacente a fost prezentat în dezbatere publică, încă de anul trecut, proiectul presupunând transformarea zonei existente într-una mult mai dinamică și mai prietenoasă cu locuitorii prin reabilitarea, extinderea și modernizarea rețelei de spații publice și a sistemului de mobilitate.

Se are în vedere, printre altele, optimizarea rețelei de mobilitate, prin: piste și benzi pentru biciclete și trotinete, benzi dedicate transportului public, implementare sensuri unice, modernizare și extindere rețea CTP, amplasarea de standuri taxi; dezvoltarea rețelei de spații verzi.

Suplimentar, se extinde suprafața zonelor pietonale (trotuare, scuaruri și piațete, locuri de joacă etc). Nu în ultimul rând, se are în vedere și plantarea de noi arbori și introducerea de mobilier urban modern, reorganizarea sistemului de parcări, prin desființarea garajelor și construirea de parcaje: Aleea Bibliotecii (230-280 locuri subteran), incinta Dorobanților 105 (140 locuri subteran), Aleea Bârsei (230 locuri suprateran), Trotușului (234 locuri suprateran).

Proiectul va fi finanțat din fonduri europene, prin programele aferente perioadei 2021-2027.

Conceptul de amenajare propus pentru zona Pieței Mărăști se înscrie în conceptul Oraș pentru pietoni, testat deja cu succes în mai multe zone din oraș, cel mai cunoscut exemplu fiind cel al străzii smart Molnar Piuariu. Studiul realizat pentru Piața Mărăști a propus revitalizarea spațiului urban cu accent pe îmbunătățirea locuirii.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut