Pași importanți, anul acesta, în proiectele majore ale Clujului

Primarul Emil Boc, a declarat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, că 2022 este anul lansării licitației motroului. De asemenea, el a punctat pașii ce urmează să fie făcuți în acest an în ce privește celelalte proiecte majore ale municipiului Cluj-Napoca.

„Vom încheia împreună cu Florești un protocol prin care comuna Florești va mandata primăria Cluj-Napoca pentru a demara și derula procedurile de licitație în vederea realizării acestui obiectiv. Termen – 17 ianuarie – de a trece prin Consiliul Local aceste protocoale, după care vom lansa licitația de realizare a metroului. Anul 2022 este anul de lansare a licitației după finalizarea tuturor procedurilor cu Ministerul Transporturilor, care este ordonatorul principal de credite, Cluj și Florești fiind beneficiarii.

În privința centurii metropolitane a Clujului, termenul de finalizare a documentațiilor este 31 martie 2022. după care urmează aprobarea la Ministerul Transporturilor și după aceea în guvern a indicatorilor tehnico economici, la fel ca în cazul metroului, urmând ca ulterior să fie organizată licitația de execuție. Am prelungit la solicitarea proiectanților termenul cu trei luni, au ieșit public să explice de ce a fost nevoie să ceară prelungire, datorită complexității procedurilor, spun ei. Le atrag atenția în modul cel mai elegant și politicos cu putință că vor intra pe lista rușinii dacă termenele pe care și le-au asumat nu vor fi respectate. Este vorba de proiecte majore ale comunității noastre cu care nu ne putem juca. Eu nu pot să lucrez în locul lor, dar pot să le ofer tot sprijinul financiar, logistic și instituțional de care au nevoie. Înțeleg complexitatea lucrărilor dar mai înțeleg că trebuie să facă din acest proiect o prioritate.

Deci anul acesta, la proiectul centurii metropolitane – finalizarea documentației și înaintarea spre Ministerul Transporturilor în vederea promovării în guvern a indicatorilor tehnico economici și demararea procedurii de lansare a licitației. Vestea bună în privința centurii este că în luna decembrie, la sfârșit, a fost aprobat în guvern Planul investițional al infrastructurii de transport 2020-2030. Vreau să știți că centura metropolitană a Clujului este pe locul trei din 12 proiecte ca prioritizare”, a spus Emil Boc.

De asemenea, trenul metropolitan are același parcurs, anul acesta – finalizarea studiului de fezabilitate și aprobarea indicatorilor tehnico economici în guvern, și lansarea licitației, etape ce pot fi parcurse în 2022. astfel încât să beneficieze de finanțare din fondurile structurale.

În ce privește conexiunea Clujului la autostradă, Emil Boc a precizat că în ianuarie va avea loc aprobarea indicatorilor tehnico economici în guvern, în speranța că în luna februarie vom avea hotărârea de guvern cu privire la conectarea Clujului la autostradă, cu lansarea licitației anul acesta, termenul de execuție fiind de un an.

Cât despre pasajul de la Tăietura Turcului, primarul a menționat că a fost demarată procedura de licitație, pentru primele două tronsoane din electrificarea căii ferate Cluj-Oradea, și acest pasaj este prins în primul tronson Cluj-Aghireș, „astfel încât să avem în prima etapă a proiectului realizarea acestui pasaj, o intervenție extrem de importantă pentru ceea ce înseamnă modernizarea Clujului”.

În ce privește proiectul care vizează Spitalul Regional, a fost aprobat în guvern memorandumul și contractarea împrumutului pentru realizarea lui, astfel încât să își urmeze de aici înainte pașii legali și instituționali. „Titularul este Ministerul Sănătății, pentru implementare, dar cu susținerea noastră a ceea ce înseamnă împlementarea lui”, a precizat Emil Boc.

În ce privește obiectivele mai mici în derulare, în 2022 vor fi finalizate investiții precum Bulevardul 21 Decembrie (în luna aprilie), modernizarea și extinderea Seminarului Teologic Ortodox, realizarea unui nou corp de clădire la Școala Gimnazială Iuliu Hațieganu, modernizarea Grădiniței Floare de Iris, Baza Sportivă La Terenuri, un proiect în întârziere încă de anul trecut, aici termenul de finalizare a lucrărilor fiind luna iunie, Parcul Ștefan cel Mare, reabilitarea Turnului Pompierilor – un proiect relicitat, modernizarea Parcului Farmec.

De asemenea, dintre obiectivele de investiții care vor fi derulate în continuare cu termen de finalizare în anii următori amintim Podul Oașului-Răsăritului, amenajarea străzii Kogâlniceanu, reabilitarea Parcului Feroviarilor, revitalizarea malurilor Someșului – platoul Sălii Sporturilor, revitalizarea malurilor Someșului – etapa a doua Lunca Someșului, modernizarea Parcului I.L Caragiale și strada Octavian Petrovici.

Dintre proiectele cu dezvoltare multianuală, unde se va lucra în continuare, pentru realizarea documentațiilor tehnice și anume concurs de soluții, studiu de fezabilitate, proiect tehnic exproprieri în vederea organizării procedurilor de licitație, amintim Parcul Est, Ansamblul Cetățuia, Parc coridorul Canalul Morii zona Parcul Rozelor, Parcul din cartierul Zorilor, reabilitarea Liceului Teoretic Nicolae Bălcescu, creșă nouă în Dâmbul Rotund, noul cămin pentru persoane vârstnice. Organizarea în asociere cu UBB a concursului de soluții pentru Science Campus în Lomb, realizarea unui hub educațional în Borhanci, reabilitarea zonei Expo Transilvania.

În privința sănătății, administrația locală susține prin toate mijloacele vaccinarea, pentru a decongestiona spitalele și a salva vieți. „Vom susține toate spitalele clujene, așa cum am făcut și până acum, în privința infrastructurii și a tot ce este necesar”, a afirmat primarul municipiului Cluj-Napoca.

Emil Boc a mai subliniat că până în 31 ianuarie va fi depusă candidatura pentru Cluj-Napoca, oraș neutru din punct de vedere climatic până în 2030. „Muncim în fiecare zi pentru a finaliza documentația, astfel încât Clujul să fie primul oraș din România care se încadrează în această direcție europeană, și va avea un plan, o strategie și o direcție de investiții pentru a atinge acest obiectiv. Cetățeanul trebuie să înțeleagă că acest obiectiv înseamnă locuri de muncă mai bine plătite, mai multă sănătate și o calitate a vieții mai ridicată la Cluj. Dacă ai mai puțină poluare și tehnologie mai bună, ai salarii mai bine plătite, dacă ai calitate a vieții înseamnă că trăiești mai bine, în acest oraș. Despre asta e vorba în acest concept mai sofisticat”, a mai spus Emil Boc.

Anca Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut