Pas pentru modernizarea drumului turistic Padiş – Ic Ponor

Consilierii judeţeni au aprobat marţi, în cadrul şedinţei ordinare, trei proiecte de hotărâri prin care se solicită trecerea unor terenuri din domeniul public al comunelor Gârda de Sus şi Scărişoara, din Alba, şi, respectiv, Lazuri de Beiuş, Bihor, în proprietatea Judeţului Bihor, necesare pentru drumul turistic Padiş-Ponor.

Consiliul Judeţean vrea să construiască, cu fonduri europene, un drum turistic de legătură între judeţul Bihor şi judeţul Cluj, prin Munţii Apuseni, de la Padiş până la Ic Ponor, în lungime de aproape 10 km.

Drumul Padiş (Bihor) – Ic Ponor (Cluj), din cea mai vizitată zonă turistică a judeţului Bihor, va fi modernizat de Consiliul Judeţean, pentru a face legătura cu obiectivele turistice din Cluj, dar şi Alba, având la bază un acord de parteneriat între Consiliul Judeţean Bihor şi Consiliile Judeţene Alba şi Cluj pentru realizarea unor proiecte de infrastructură rutieră, de punere în valoare a zonei carstice şi de promovare a tradiţiilor şi meşteşugurilor locale.

„Legătura între zona Beiuş-Ştei şi judeţul Cluj va fi foarte mult facilitată, timpul de mers va fi redus, prin acest drum de zece kilometri. În acelaşi timp vor putea fi accesate mai uşor şi mult mai rapid staţiunile şi de către clujeni, Acum, acolo, drumul este impracticabil. Nu poţi să treci dintr-o zonă în alta decât eventual cu maşini de teren supraînălţate. Drumul nu este nici măcar un drum de piatră circulabil, ci este stâncos, pe alocuri foarte îngust. Noi trebuie să facem exproprieri pentru acesta, dar şi să primim teren de la anumite comune din Cluj şi Alba, pentru că el va lega judeţul Bihor şi de Alba spre Gârda de Sus”, a declarat vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan.

Proiectul presupune modernizarea DJ 763 Padiş – Ic Ponor pe o lungime de 9,75 de kilometri. Carosabilul va avea o lăţime de 5,5 metri, cu două benzi, câte una pe sens. Potrivit studiului de fezabilitate, valoarea totală estimată a investiţiei este de 108.299.891,32 lei, cu TVA. Consiliul Judeţean va depune un proiect pentru finanţarea acestei investiţii din fonduri europene.

Modernizarea acestui drum turistic, Padiş – Ic Ponor, face parte dintr-un plan de dezvoltare a Munţilor Apuseni, sub brandul „Ţara de piatră. Paradisul carstic al României”.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut