Parlamentarii clujeni, „la raport” (I)

Aleșii clujeni, de la putere și din opoziție, își fac, zilele acestea, bilanțul, întrucât, în curând intră în vacanță. Cu inițiative legislative bifate sau, dimpotrivă, cu restanțe, unii dintre aceștia consideră că, pe domeniile pe care sunt specializați s-au descurcat bine.

„Aș putea să vă vorbesc mult despre inițiative legislative și legi deja promulgate la nesfârșit. Cred că succesul unui parlamentar se măsoară în primul rând prin acestea. În prima sesiune parlamentară a anului 2023 au intrat în vigoare 2 legi pe care le-am inițiat: una vizând accesul mai facil în instanță pentru persoane cu venituri reduse și alta privind echitabilitatea pentru grefieri, omiși din eroare în anumite proceduri. A mai fost votată cu unanimitate o inițiativă legislativă privind programarea proceselor pe ore în administrarea justiției, cu respect pentru justițiabili. Mă mândresc cu câteva proiecte nou înregistrate: 3 privind abordarea malpraxisului medical, pentru a proteja pacienții și a ne ține medicii în țară, combătând medicina defensivă și 3 în zona de justiție: îmbunătățirea procedurii de asigurare a recuperării prejudiciului de la infractori, digitalizarea justiției în componenta expertizei judiciare -premise pentru procese mai scurte și accesibilizarea procedurilor în fața OSIM. Multe din aceste inițiative  au venit ca urmare a dialogului cu oamenii și prin înțelegerea problemelor întâmpinate de ei pe diferite coordonate. Și aici cred că e important pentru orice parlamentar, pentru orice om politic în general, să mențină contactul cu oamenii, să îi asculte și să ia pulsul României reale, în care mai avem încă multe lucruri de îndreptat”, a declarat lidrul USR Cluj, deputatul Oana Murariu.

„Am avut două inițiative legilslative care au trecut de Senat și sunt acum la Camera Deputaților cu șanse mari să ajungă legi, este vorba despre introducerea obligativitații cunoașterii a două limbi străine de către membrii corpului diplomatic și consular și despre completarea unui vid legislativ în domeniul despăgubirilor pentru imobilele naționalizate ce nu mai pot fi restituite în natură, o completare care va fi benefică pentru mii de cetățeni. De asemenea am mai avut o inițiativă legilativă făcută împreună cu senatoarea USR Silvia Dinică care aduce căteva îmbunătățiti legislației privind eficiența energetică a clădirilor care , din păcate, a fost respinsă dar urmează să o refacem pe baza observțiilor primite și să o redepunem în sesiunea următoare. Săptămâna viitoare voi mai depune o inițiativă legislativă privind simplificarea procedurilor de obținere a despăgubirilor de la Fondul de Garantare a Asiguraților care va veni în spijinul miilor de cetățeni care ar fi trebuit să primeasă despăgubiri de la companii de asigurări care au intrat în faliment (Euroins, City insurance) și mai sunt co-inițiator la un proiect legislativ transpartinic, conceput în cadrul comisiei pentru energie a Senatului, care va veni cu câteva facilități foarte bune pentru prosumatori și urmează să fie depus pe circuitul parlamentar. De asemenea în această sesiune am avut o activitate extrem de bogată de diplomație parlamentară, internă și externă, atât în cadrul Adunării Parlamentare NATO cât și prin comisiile pentru politică externa, respectiv energie dar și prin grupul de pietenie parlamentară cu Senatul Francez unde sunt vicepreședinte și am participat ca speaker la mai multe conferințe din domeniul energiei ”, a spus, la rândul său, senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei.

Activitatea parlamentară pe care am desfășurat-o anul acesta în perioada februarie – iunie a fost caracterizată de o activitate specifică de opoziție. Au fost multe inițiative ale puterii care au lovit direct și puternic în interesele economice și drepturile elementare ale românilor. La toate acestea am făcute multe amendamente, am organizat și participat la multe dezbateri, conferințe de presă și chiar proteste de stradă.

Enumăr din memorie o parte din aceste inițiative negative – legea privind criteriile cu risc de separare a copiilor de familie lor, legea interzicerii utilizării cărbunelui în România, legea privind supra-taxarea profiturilor speculative obținute din petrol și gaz, legea privind privatizări mascate ale companiilor de stat – așa-numita guvernanță corporativă, legea privind restricții urbane prin așa-numita mobilitate urbană, legile educației, declarații ale parlamentului privind sprijinirea egalității de gen – un eufemism pentru ideologia Lgbt, șamd.

O bună parte din demersurile noastre au reușit să oprească o parte din aceste inițiative negative. Recunoașterea a venit chiar și din partea guvernanților care m-au sancționat abuziv și nedrept cu limitarea dreptului de a lua cuvântul în plen la 10 secunde timp de 3 luni și jumătate din indemnizație timp de 6 luni – fără precedent în istoria post-decembristă.

Am participat și la inițiative legislative de protejare a intereselor agricultorilor români prin interzicerea importurilor de produce agricole neconforme din Ucraina, amendamente la legea educație prin care au fost înlăturare parțial principiile neo-marxiste, a fost protejat învățământul confesional și, puțin, au fost create reguli minimale de protejare a elevilor de efectele negative ale telefoanelor. M-am ocupat și de atacarea la CCR a hotărârii Parlamentului de numire ilegală a unui președinte ANCOM – politruc al guvernanților.

Am rămas restant cu inițiative legislative, pe care încă le am în lucru, privind protejarea copiilor de pornografia online, de dreptul la informare în mediul clinic asupra consecințelor nefaste ale avortului și de noi propuneri de deduceri fiscale pentru familiile cu copii. Le voi depune în următoarea sesiune legislativă.

Sper ca acestă muncă pe care am depus-o să ajungă la cunoștința oamenilor astfel încât, corectarea efectelor negative ale legilor anti-naționale și de încălcare a drepturilor înlocuite de legi benefice intereselor românești după alegerile din 2024, a subliniat, pe de altă parte”, deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut