Parlamentar clujean: „Contextul actual impune o atenție sporită față de Republica Moldova”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, zilele trecute, că şi-ar dori ca România să se unească cu Republica Moldova, arătând, în context, că aceasta este calea „mai scurtă” pentru ca Republica Moldova să intre în Uniunea Europeană.
Declarația sa este comentată de unii politicieni din opoziție cu atât mai mult cu cât recent în spațiul public a apărut un sondaj conform căruia, unirea Republicii Moldova cu România este susținută de 35% dintre moldoveni, în timp ce 47,4% au declarat că ar vota împotrivă. Pe de altă parte, reunirea cu Republica Moldova rămâne un obiectiv major  pentru țara noastră, subliniază unii parlamentari de la Cluj.
„Reunirea cu Republica Moldova rămâne un obiectiv major  pentru România. Guvernul pro-european de la Chişinău, cu sprijinul României, trebuie sà  continue reformele cerute de UE pentru că armonizarea cu legislația europeană este oricum necesară şi obligatorie pentru întărirea statului de drept în Moldova şi compatibilitatea cu sistemul european care funcționează şi în România. Întrarea în UE trebuie să rămână cel mai important obiectiv strategic pentru Republica Moldova. Dacă între timp peste Prut  se va atinge majoritatea populară necesară unui vot de unire cu Romãnia bineînțeles că un astfel de moment nu trebuie ratat. Deocamdată nu s-a întâmplat asta aşa că Romãnia trebuie să continue să sprijine aspirațiile europene ale fraților moldoveni. În plus trebuie găsită o cale de  rezolvare a conflictului înghețat din Transnistria pentru că o astfel de problemă este incompatiibilă cu statutul de membru UE. Deznodământul conflictului din Ucraina va fi un factor extrem de important pentru o eventuală soluție”, a declarat senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei.

„Cu toții ne dorim o situație mai bună pentru Republica Moldova, iar intrarea în UE este un obiectiv susținut nu numai de țara noastră, ci și de alte state.
Contextul actual impune o atenție sporită față de Republica Moldova și mulți români se gândesc la unirea cu România ca la o soluție.
La nivel politic, consider că trebuie să dăm dovadă de mai multă responsabilitate și să evităm afirmațiile populiste. Unirea cu Republica Moldova trebuie să reprezinte un proiect de țară pentru noi, dar acest angajament implică mai mulți factori și este nevoie să fie făcut cu toată responsabilitatea, pe baza unui plan bine pus la punct, iar acest lucru nu se poate întâmpla peste noapte sau doar prin declarațiile unor politicieni”, a spus deputatul USR de Cluj, Oana Murariu.
„O declarație mincinoasă și demagogică – asta este declarația domnului Marcel Ciolacu în privința reunirii cu Republicii Moldova. Sunt doar vorbe contrare faptelor. Dânsul e președintele PSD, principalul partid din alianța de la guvernare. Ce a făcut concret pentru unire?

Vrem rezoluții, legislație, măsuri și etape concrete pentru unirea națiunii române. Vechile partide guvernamentale nu au avut nicio acțiune concretă în privința unirii cu Basarabia. Au avut doar acțiuni contrare. Au susținut guverne și administrații cu un puternic caracter anti-românesc. Au ratat ocazii istorice de a face unirea. Nu au cerut-o niciodată în mod oficial. Am auzit doar melodia cu o „unire” în Uniunea Europeană – o inepție – noi nu suntem uniți juridic sau administrativ cu celelalte țări din UE.

Cei care ne-au condus până acum nu au cum să se schimbe brusc, de azi pe mâine. Sunt aceiași care acceptă o cedare de suveranitate în Transilvania către Ungaria, care acceptă la guvernare un partid secesionist, care votează legi și acțiuni sistematice de discriminare a românilor în propria lor țară. Aceștia nu sunt unioniști, nu sunt nici măcar români în cuget și faptă.

Guvernele anti-românești de la Chișinău nu mai trebuie susținute financiar în niciun fel. Le putem livra energie, dar la prețul pieței, cu plată imediată sau pe datorie cu garanții reale. Dacă trebuie să răscumpărăm încă o dată Basarabia – să o facem, dar să nu susținem interese românofobe”, a declarat deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

Varianta mai scurtă

„Cel mai vulnerabil stat la conflictul total nejustificat de pe teritoriul Ucrainei este Republica Moldova. Trebuie să ne hotărâm… Lăsăm Republica Moldova să se întoarcă sub influenţa sovietică, mai devreme sau mai târziu? (…) Intrarea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova va dura 10 ani de zile cel puţin… Sau ai varianta mai scurtă în care România se uneşte cu Republica Moldova şi Republica Moldova cu România”, a precizat Ciolacu.

În context, liderul social-democraţilor a spus că îşi doreşte varianta mai scurtă.

„Eu mi-aş dori categoric varianta mai scurtă, ca România să se unească cu Republica Moldova. (…) Nu poţi să laşi o ţară pradă din nou Rusiei (…). Destinul românilor din Republica Moldova trebuie să fie acelaşi ca şi al românilor din România- UE şi NATO. Am înţeles că în acest moment foarte mulţi români doresc unirea cu Republica Moldova. (…) Categoric trebuie referendum în ambele state. Adică trebuie un parcurs normal, nu se mai fac uniri cu arma în mână”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Reamintim că recent, președintele Republicii Moldova Maia Sandu a declarat că unirea cu România va avea loc atunci „când poporul va spune că vrea acest lucru”, precizând că același răspuns este valabil și în cazul aderării țării sale la NATO.
Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut