Parcări în parcurile din cartiere?

Furtunile năpraznice din ultimele două săptămâni au doborât mulțime de copaci în cartierul verde clujean Gheorgheni, spre mâhnirea tuturor iubitorilor de natură și aer curat care locuiesc în acest perimetru al orașului. Dar un grup răzleț de locatari de pe Aleea Snagov nr. 5 a înțeles să profite de stricăciunile provocate de vijelie pentru a lansa un ”proiect” deșănțat, oricum inadmisibil, care vizează știrbirea spațiului verde din jurul blocului de locuințe, ca să se facă loc unei parcări betonate pentru autoturisme. Purtătorul de cuvânt al grupului minoritar de pe Aleea Snagov nr. 5 este – culmea! -, un inginer chimist, dar susținut – tot culmea! – de președintele asociației de locatari. ”Argumentul” inginerului: ”Ce mare lucru dacă tăiem gardul viu și ceva copaci, că oricum furtunile îi pun la pământ! Hai să strângem semnături și să facem parcarea!”.

Grupul minoritarilor de pe Aleea Snagov se preface că nu știe că potrivit unui studiu realizat de compania europeană de cercetare CE Delft, trei municipii ale țării – capitala București, Cluj-Napoca și Brașov – sunt printre cele mai poluate din Europa, cu potențial cancerigen de mare risc. Particule toxice, cu diametru mai mic de 10 microni, denumite PM10, cu funingine din gazele de eșapament, praf, acizi și metale, poluează aerul și diminuează sever capacitatea organismului uman de a se apăra de boli cronice dar și de gripă ori viroze. În 2019 Cluj-Napoca era oraşul cu cel mai poluat aer din România. S-a schimbat situația în mod radical de atunci? Opt din zece mașini care circulă pe străzile municipiului continuă să polueze masiv. Să mai și respiri gazele de eșapament ale autoturismelor care vin și pleacă din parcarea croită tocmai sub fereastra apartamentului în care locuiești, nu e un proiect idiot? Important de știut: Un adult consumă 550 de litri (cam 19 metri cubi) de oxigen pe zi. Un singur copac produce, zilnic, în jur de 92 de litri de oxigen, oferindu-i unui om 14% din necesarul celor 24 de ore. Doi copaci maturi furnizează oxigen pentru o familie de patru persoane. Prin arbori se menține calitatea aerului, dar și perpetuarea ciclului apei. Și nu în ultimul rând, arborii ne feresc de disconfortul termic din zilele verilor devenite alarmant de călduroase.

 

Vor să se taie copacii din părculețul de pe strada Snagov nr. 5, ca să-și facă o parcare

 

Iar gardul viu pe care minoritarii de pe Snagov 5 vor să-l desființeze închide acum un spațiu verde prietenos și îl protejează de nesimțirea proprietarilor de câini, deprinși să-și plimbe patrupedele numai și numai pe iarbă, fără să curețe vreodată fecalele canine. Alți nesimțiți, locatari în blocul de zece etaje de pe Aleea Herculane, se obișnuiseră, cu ceva vreme în urmă, să stea cu orele la taclale, cu multă bere și alcool tare, pe spațiul verde al Aleii Snagov. Nici că le păsa că lasă zilnic în urma lor grămezi de peturi poluante, chiștoace și ambalaje de țigări: să le strângă alții în locul lor și să le arunce la gunoi. Au proferat injurii incalificabile când li s-a cerut să fie civilizați. Așadar, gardul viu e, cu siguranță, protector!

Fără doar și poate, distrugerea unui parc pentru a face o parcare e un abuz asupra spațiului și sănătății publice. Și te întrebi, firesc, cum pot fi ”strânse” semnături pentru un lucru care denotă o crasă sfidare?

 

Schimbarea climei, furtunile puternice care se abat asupra așezărilor umane, precum cele din zilele trecute de la Cluj-Napoca, sunt consecința acțiunilor iresponsabile ale omului care distruge zi de zi verdele Terrei și poluează masiv mediul înconjurător. Pădurile planetei sunt exploatate fără discernământ de grupuri de interese rapace, care nu au scrupule când e vorba să-și tripleze profiturile. Pentru munții de masă lemnoasă folosiți zilnic în producție de Holzindustrie Schweighofer sunt tăiate la ras mii de hectare de pădure din România. Interesele financiare ale austriacului Schweighofer sunt sprijinite, de peste un deceniu, de interesele financiare ale guvernanților români care consimt la desființarea criminală a unor imense suprafețe forestiere ale țării. Defrişările sălbatice de păduri sunt atentate la siguranţa naţională. Și totuși, Guvernul țării subscrie la aceste atentate. România pierde în fiecare oră peste 3 hectare de pădure. De ce? Tăiem copacii din orașe? Tăiem la ras pădurile? Tolerăm în continuare acte iresponsabile? Atunci ne vor năpădi catastrofele – vijelii, tornade, secetă, roiuri de lăcuste de proporții biblice, boli incurabile…

Recent, primarul Emil Boc ne asigura că ”dimensiunea verde a oraşului nu este negociabilă”. Afirmația a fost făcută în contextul retrocedării – se mai fac retrocedări și în 2021?- unei parcele de teren din zona verde publică a cartierului Gheorgheni, pe care noii posesori vor să construiască blocuri turn, ”nimc altceva” decât megalomanice blocuri turn!

Carmen Fărcașiu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut