OUG 114 loveşte din nou

Celebra de acum Ordonanţă 114, prin care au fost introduse noi taxe şi au fost majorate unele existente, îşi face din nou simţită prezenţa. În aceste zile, milioane de români au primit notificări de la operatorii de telefonie mobilă, care au majorat in corpore tarifele de abonare. Să ne înţelegem, suma nu este ceva de speriat – se pare că media se învârte în jurul a 1 euro – dar tot majorare se cheamă că este. Că între această majorare şi Ordonanţa cu pricina este o legătură directă cred că nu se mai îndoieşte nimeni, exceptându-l pe ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu.

„Sunt revoltat şi nu voi negocia interesele românilor! În ultimele săptămâni, remarc creşteri de preţuri la tarifele în comunicaţii, într-o abordare de scumpire anticipativă, în condiţiile în care OUG114/2018 cu modificările şi completările ulterioare în sectorul telecom nu are un impact de cost imediat asupra operatorilor de telefonie mobilă”, a scris ministrul Comunicaţiilor pe pagina sa de Facebook, adăugând că va solicita “clarificări” din partea companiilor. Acuma stau şi eu şi mă întreb oare de ce clarificări mai are dânsul nevoie?

Aşa cum se aştepta toată lumea, după ce OUG 114 a majorat de la 0,4 la 3% din cifra de afaceri contribuţia pe care trebuie să o achite operatorii de telefonie, aceştia nu au stat prea mult pe gânduri şi s-au repezit să-şi recupereze pierderea, rezultatul fiind majorarea tarifelor. Este absolut ridicol cu tocmai un membru al Guvernului care a emis actul respectiv să spună că nu se aştepta la aşa ceva. Dar oare la ce se aştepta? La o reducere a tarifelor?

Una dintre blestemăţiile cu majorarea acelei contribuţii este că nici măcar nu era necesară. Conform legislaţiei în vigoare, contribuţia se achită către Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), dar şi asta numai în cazul în care Autoritatea nu are fonduri suficiente pentru a funcţiona. Or, ANCOM-ul are bani destui, acum deţine în conturi peste 1 miliard de lei, aşa că pînă la apariţia Ordonanţei contribuţia nici măcar nu mai fusese plătită de 10 ani. Mai mult, chiar ANCOM-ul a avertizat guvernul că instituirea unui nivel fix al contribuţiei s-ar putea să încalce prevederile europene, însă cei aflaţi acum la putere nu au ţinut cont de această opinie.

Nu plâng de mila companiilor de comunicaţii, care câştigă bani destui în România, şi care probabil că ar fi putut trăi bine merci şi fără majorarea tarifelor, însă nu pot să nu mă întreb oare guvernanţii noştri chiar nu s-au gîndit la această evoluţie a lucrurilor? Şi asta mai ales că de când au ajuns la putere, dânşii susţin sus şi tare că nici nu vor introduce noi taxe şi impozite şi nici nu le vor mări pe cele existente. Dar una sunt promisiunile şi cu totul şi cu totul altele sunt faptele, aşa că, până la urmă, ne-am trezit că tot noi o să scoatem bani din buzunar pentru taxările anapoda ale guvernului.

Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie