Orașul din România cu cele mai mari salarii în IT

Companiile de IT din județul Cluj își plătesc cel mai bine angajații, astfel că acestea ocupă primul loc la nivel în topul clasamentelor cu cele mai mari salarii. Potrivit platformei Beste Jobs, în județul Cluj salariu mediu în IT este de 2135 de euro. Pe locul secund se situează Iașiul cu un salariu mediu de 1327 de euro pe locul trei cu 1313 euro.

În Construcţii, Clujul oferă salarii cu peste 700 de euro mai mari decât salariul mediu oferit în alte mari centre ale ţării. În marketing, Bucureştiul oferă un salariu mediu de 1356 de euro, în timp ce la Cluj, angajaţii din acest domeniu încasează doar 51% din salariul unui bucureştean.

Clujul se situează pe primul loc și la salariul mediu în inginerie. Astfel, un angajat din acets domeniu câștigă lunar 1484 eruo, în timp ce la Timiș un inginer încasează lunar 1127 euro iar la București 1116 euro.

Platforma de recrutare BestJobs a lansat ediţia întâia a Ghidului Salariilor (2022-2023), iar datele publicate în raport demonstrează că, Bucureștiul se situează pe locul întâi în topul naţional, cu un salariu mediu de 1048 euro (la jumătatea acestui an). După bucureșteni cei mai bine plătiți sunt clujeni cu 953 euro, salariul mediu). Urmează Timiş cu 895 euro, Sibiu cu 814 euro și Iași cu 808 euro.

Acelaşi raport arată că pe ţară salariul mediu cel mai mare s-a încasat în domeniile IT /Telecom (1792 de euro) şi Medicină/Sănătate (1669 euro), în timp ce angajaţii din Call Center-uri, cu salariul mediu de 853 euro, precum şi lucrătorii din domeniul administrativ/secretariat (cu salariul mediu de 799 euro) au încasat cele mai mici lefuri. Mai mici chiar decât lucrătorii care oferă servicii de au-pair/babysitter/curăţenie, care au fost remuneraţi, în medie, cu 878 de euro lunar.

BestJobs a utilizat la realizarea Ghidului salariilor, datele din ofertele salariale publicate pe platformă în perioada Iunie – Septembrie 2022, cât şi statistici din anii 2020 şi 2021. În plus, au fost consultate peste 80.000 de oferte de angajare, iar la sondaje de opinie au participat aproape 4000 de candidaţi la un loc de muncă şi 103 companii care ofereau joburi.

“UE recunoaşte că lipsa de transparenţă în ceea ce priveşte salarizarea este unul dintre principalele blocaje în calea obţinerii egalităţii în muncă, care este în sine unul dintre principiile fundamentale ale dreptului egalităţii în UE”, se arată în Ghidul Salariilor, document care subliniază că, în UE, femeile câştigă în medie cu 14% mai puţin decât bărbaţii, pe oră, iar aplicarea unui grad ridicat de transparenţă în ceea ce priveşte salarizarea în cadrul companiilor ar putea reduce fenomenul discriminării salariale pe bază de gen.

Înainte de a merge la interviu pentru un nou job, 72% dintre candidaţi spun că sunt interesaţi dacă nivelul salariilor este în acord cu piaţa. Iar structura salariului ar trebui să ţină cont în cea mai mare parte de experienţa profesională, în opinia a 78% dintre participanţii la studiu, în timp ce doar 20% apreciază că vechimea în companie e importantă la stabilirea salariului.

Autorii ghidului au ajuns la concluzia că 98% dintre români vor să ştie salariul din anunţul de angajare, atunci când aplică pentru un job şi că anunţurile care menţionează oferta salarială primesc cu 40% mai multe CV-uri. Aceasta poate şi din cauză că trei din zece români sunt nemulţumiţi la job, iar cei mai mulţi dintre aceştia spun că nemulţumirea pleacă de la salariul pe care îl primesc. Datele BestJobs arată că 44% dintre angajaţii care nu au primit în acest an măriri salariale, sau ale căror majorări de salariu nu au acoperit nivelul inflaţiei, se gândesc să aplice şi la alte joburi.

Atunci când comparăm salariile româneşti, pe domenii de activitate, cu salariul mediu obținut la nivel internaţional, domeniul Marketing pare să fie cel mai favorizat în România. Concret, în Marketing, media salarială pe România era la jumătatea acestui an de 1085 de euro, adică 86% din cât încasează la nivel internaţional specialiştii din acest domeniu (1256 euro).

În schimb, angajaţii din Vânzări erau plătiţi cu 53% din ce iau la nivel internaţional lucrătorii din acest domeniu de activitate, cei din Construcţii cu 49%, cei din financiar cu 41%, iar IT-iştii cu 40% faţă de salariul mediu la nivel internaţional. Cel mai prost plătiţi angajaţi în România, comparativ cu salariile medii din sectorul lor la nivel internaţional sunt cei din Call Center (31%, adică salarii medii de 822 euro în România faţă de 2685 euro la nivel internaţional), Resurse Umane (32%, adică 920 euro salariul mediu în România, versus 2909 euro salariul mediu la nivel internaţional) şi Inginerie (38%, adică 1117 euro, faţă de 2936 euro cât câştigă inginerii la nivel internaţional).

În privinţa salariilor medii pe domenii de activitate, comparaţia între cinci cele mai dezvoltate zone din România (Bucureşti, Cluj, Timiş, Iaşi şi Braşov) scoate la iveală faptul că din cele opt domenii de activitate studiate, judeţul Cluj oferă cele mai mari salarii medii în patru dintre acestea (Inginerie, Resurse Umane, IT şi Construcţii), iar în alte două domenii este pe locul al doilea (Vânzări şi Financiar). Judeţul Timiş oferă cele mai bune salarii în Vânzări şi Call Center, şi cele mai slabe în IT şi Financiar. Bucureştiul are cele mai mari salarii din domeniul Financiar (957 euro, în medie) şi din Marketing (1356 euro).

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut