Orașul din județul Cluj care nu se mai oprește din dezvoltare

Primarul municipiului Turda, Cristian Matei vorbește într-un interviu acordat ziarului Făclia despre realizările din primul an din cel de al doilea mandat și în ce măsură au fost utilizate până acum fondurile prevăzute la dezvoltare. Totodată, edilul explică în ce măsură criza politică și guvernamentală a afectat activitatea administrației locale de la Turda.

Rep: Domnule primar, Guvernul a lansat Programul Național „Anghel Saligny”, un program de investiții pentru autoritățile locale. În ce măsură municipalitatea turdeană a pregătit proiecte pentru a atrage bani prin acest program?

Cristian Matei: Dacă vă referiți doar la Programul Anghel Saligny, lucrurile au fost simple pentru că în momentul în care a fost adoptat, noi eram deja pregătiți cu proiecte. Ba mai mult, aveam proiecte depuse la Compania Națională de Investiții pentru străzi. Fiind cunoscut faptul că la Turda nu era întabulat nimic în momentul în care am preluat primăria, am ajuns a ca în prezent să fie rezolvată situația juridică a străzilor, mai exact un grad de întabulare de 80 la sută, ceea ce ne-a permis să putem depune proiecte cu toate străzile pentru a fi finanțate pe Anghel Saligny.

Mai avem proiecte foarte multe pe fonduri europene. Printre cele mai importante se numără proiectul privind Aqua Park-ul, unde deja se lucrează la studiul de fezabilitate și care va începe în momentul deschiderii finanțării. Avem proiectul de extindere a spitalului și proiectul Mina Iosif pentru Salina Turda. Fiecare dintre aceste proiecte se ridică la 40-45 de milioane de lei. De asemenea, un proiect foarte important ar fi reabilitarea râului Arieș. E vorba de încă un coridor albastru, care ar fi Râul Racilor. Toate aceste vor fi reabilitate și modernizate, iar pe râul Arieș intenționăm să facem o zonă de promenadă care va merge până în zona stadionului. Aceste proiecte vor schimba fața orașului. Până acum, la capitolul străzi, trame stradale și rigolizare totul s-a făcut la standard european și putem spune că la trei zile, maxim la cinci zile se termină câte o stradă. Avem foarte mute străzi făcute după preluarea celui de al doilea mandat. Deja 27 s-au finalizat iar alte 15 sunt în faza de șantier. Am reabilitat și șoseaua Alba Iulia, fiind pregătită pentru a prelua traficul de pe podul de peste râul Arieș în momentul în care se va finaliza lucrarea. Din păcate încă nu putem estima un termen de finalizare. Deocamdată s-a discutat data de 29 noiembrie, respectiv 15 decembrie. Eu sper să se finalizeze cât mai repede.

Rep: În ce măsură bugetul prevăzut în acest an pentru dezvoltare a fost utilizat până acum?

Cristian Matei: Aici depindem de foarte mulți factori pentru a realiza proiectele de dezvoltare. În primul rând depindem resursa umană, care din păcate nu prea este. Apoi e nevoie de un ritm normal de aprovizionare a societăților, care nu mai poate fi predictibil. Ați văzut că în câteva săptămâni am ajuns la un preț foarte mare la curent și este foarte greu să prevezi termene de finalizare la șantierele aflate în lucru. La noi, din fericire, cu mici întârzieri, ne-am cam ținut de de cuvânt și zic că 47 la sută din bugetul european pentru dezvoltare a fost utilizat. Am avut și proiecte realizate și în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală.

Rep: Ce alte proiecte majore ați reușit să implementați în primul an din cel de al doilea mandat de primar al municipiului Turda?

Cristian Matei: Am realizat în primul rând ce era în curs de implementare.

Rep: Practic acest an de mandat a fost sub semnul continuității.

Cristian Matei: Da. Noi nu ne-am oprit nicio clipă. Am reușit ca în primele zece luni din acest an să facem mult mai mult decât anul trecut. Mai mult, se edifică Sala Polivalentă și sper să o terminăm în martie sau aprilie anul viitor. Nu va fi ușor. Este o sarcină dificilă la care m-am angajat. Ținând cont de faptul că avem un colectiv foarte bun atât la Direcția de Fonduri Europene și Dezvoltare, dar și la celelalte direcții, vom finaliza toate proiectele aflate în derulare. Când am preluat mandatul de primar, la Departamentul Fonduri Europene erau două persoane. Până atunci nici nu s-au atras fonduri europene pentru că nu era întabulat nimic. Deci nu se putea derula nimic. De atunci, în cadrul Departamentului Fonduri Europene s-au angajat 11 persoane. De asemenea, toate direcțiile și departamentele din primărie le-am implicat în derularea fondurilor europene și s-a creat o emulație pozitivă. Toată lumea este mulțumită de ce face și, totodată, este mândră de ce se întâmplă și că la Turda crește calitatea vieții.

Rep: Situația pandemică actuală pune mare presiune pe spitale. Ce proiecte aveți pentru a crește calitatea serviciilor oferite de unitatea medicală de aici?

Cristian Matei: În primul rând avem o extindere a actualului spital. Vor fi demolate două corpuri vechi iar actualul spital va fi extins și ne dorim să avem o dotare modernă, în special aparatură pentru imagistică. Spitalul din Turda deservește aproximativ 200 de mii de persoane din zonă, inclusiv din Munții Apuseni.

Rep: Câte paturi vor fi create în plus?

Cristian Matei: În prezent lucrăm la studiu de fezabilitate și încă nu pot să vă dau o cifră exactă.

Rep: În ce măsură a afectat criza politică și guvernamentală derularea proiectelor de la Turda?

Cristian Matei: Din păcate ne confruntăm cu trei războaie purtate simultan. Este o vorbă potrivit căreia nu e bine să porți trei războaie, dar nu avem ce face. Poate că puteam evita criza politică sau să nu fie atât de adâncă.

Cred că se lucrează intens al rezolvarea acestor probleme. Sunt și foarte multe orgolii.

Am convingerea că se va găsi formula pentru depășirea acestei situații.

Această criză însă împietează asupra activității noastre deoarece nu știm în ce măsură solicitările noastre – mă refer la rectificările de buget, mai pot fi rezolvate într-un timp util, mai ales că un guvern interimar nu poate rezolva orice problemă. Eu sunt puțin supărat pentru că se prea lungește criza politică. Trebuie bătut fierul cât e cald și făcut guvernul, altfel e problemă.

Interviu realizat de Cosmin PURIȘ

casetă

Orașul de pe Arieș a atras peste 300 de milioane de euro în cadrul actualului exercițiu financiar european, fiind plasat pe locul cinci la nivel național la capitolul performanță administrativă și pe locul întâi în rândul municipiilor care nu sunt reședință de județ.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut