Opoziţia belarusă: “În mîna lui Lukaşenko, întinsă spre dialog, se află un pietroi”

Opoziţia belarusă a respins apelul la dialog cu puterea, lansat de preşedintele Aleksandr Lukaşenko. Oponenţii puterii consideră că o condiţie absolut obligatorie pentru un asemenea dialog este eliberarea liderilor de opoziţie aflaţi în detenţie.

Lukaşenko a lansat propunerea unui dialog cu opoziţia în timpul unei întîlniri cu “activele pedagogice” ale ţării. “Le propun tuturor persoanelor raţionale şi care îşi iubesc ţara, indiferent de tabăra politică din care fac parte, să ia loc la masa de negocieri, să se uite în ochii celuilalt şi să evalueze în mod real cine şi ce ar putea face pentru îmbunătăţirea efectivă a situaţiei din ţară”, a declarat, Lukaşenko. Preşedintele belarus le-a propus opozanţilor “să lupte în cadrul unei discuţii deschise, să-şi demonstreze adevărul şi punctul de vedere”.

Reacţia opoziţiei a venit chiar a doua zi. Fostul preşedinte al Consiliului Suprem, preşedintele Partidului Social-Democrat “Gromada”, Stanislav Şuşkevici, a catalogat propunerile lui Lukaşenko drept “infamie”. Şuşkevici este de părere că un dialog este exclus, atîta vreme cît în detenţie se află încă zeci de opozanţi.

Această opinie este împărtăşită de liderul campaniei civile “Spune adevărul”, Vladimir Nekliaev. “În mîna lui Lukaşenko, întinsă spre dialog, se află un pietroi”, a declarat acesta pentru Kommersant. Nekliaev nu este în principiu ostil negocierilor, însă are convingerea că o condiţie obligatorie pentru începerea lui ar trebui să fie eliberarea necondiţionată a tuturor deţinuţilor politici.

Însă, experţii de la Minsk sînt de părere că există destule teme de negocieri între putere şi opoziţie. Opoziţia nu este admisă de peste 17 ani la televiziune, în ţară nu există posturi de radio independente, aproape toate ziarele independente au fost închise. În afară de aceasta, de dialog are acută nevoie puterea de la Minsk: situaţia economică dramatică este recunoscută chiar de conducerea ţării, preocupată să găsească noi credite. Tocmai aceste probleme financiare au determinat iniţiativa Minskului de a începe un dialog cu opoziţia, mai ales că Occidentul a dat în repetate rînduri de înţeles că nu va acorda Republicii Belarus ajutor financiar, atît timp cît acolo există deţinuţi politici şi sînt lezate drepturile civile.

Propunerea preşedintelui este pură demagogie populistă, al cărei scop este să imite dialogul, pentru a putea stoarce bani de la Occident. Două cereri de bază ale opoziţiei – eliberarea necondiţionată a tuturor deţinuţilor politici şi desfăşurarea de noi alegeri prezidenţiale – vor fi inacceptabile pentru Lukaşenko.

Articole din aceeasi categorie