Oportunități de voluntariat pentru seniorii clujeni: Proiectul „Generații”

Asociația Uniunea Creștină din România este în căutarea a 8 persoane vârstnice care să accepte rolul de voluntari pentru 30 de copii din familii defavorizate ale comunității clujene, în cadrul proiectului „Generații”.

Proiectul, demarat de asociație în septembrie a.c., mobilizează seniori activi, motivați, care vor să devină profesori, învățători, tutori, mentori sau instructori pentru copiii dezavantajați, pentru a-și valorifica experiența profesională sau a-și pune în practică cele mai mari pasiuni, în beneficiul comunităților din care fac parte.

„Participând la acest proiect, seniorii vor avea posibilitatea să ofere comunității din roadele experienței lor de viață, din darurile spirituale, cunoștințele, aptitudinile lor, își vor reconsidera rolul în societate, vor conștientiza importanța misiunii pe care o pot îndeplini față de cei tineri, care au nevoie să învețe, să primească sfat și îndrumare în alegerile vieții, să descopere că sunt moștenitorii unor valori spirituale acumulate timp de generații și care se pot pierde, dacă nu mai există căi prin care aceste valori să ajungă la tineri.

Un vechi proverb îndemna comunitățile: «Cine nu are bătrâni, să-și cumpere», și asta își propune și acest program: să aducă persoanele vârstnice neglijate și uitate de societate, să le redescopere și să le ofere ocazia să își redescopere valoarea, să redea, celor ce au pierdut-o, bucuria de a trăi. Totodată, programul oferă copiilor din familii dezavantajate șansa de a primi ajutor în pregătirea școlară, de a-și descoperi talentele, de a învăța și a-și dezvolta aptitudinile, sprijiniți de mentorii lor care le pot deveni bunici iubitori sau prieteni mai mari și mai înțelepți. Prezența vârstnicilor va aduce și o nouă categorie de personal în centrul social, care va conduce la extinderea capacităților centrului, va oferi sprijin atât de necesar în procesul educației și va contribui la dezvoltarea personală a copiilor. De asemenea, această prezență va prilejui îmbogățirea portofoliului de activități.

Succesul proiectului «GENERAȚII» va avea un impact asupra întregii societăți, dând naștere unui alt mod de gândire în ceea ce privește calitățile și rolul vârstnicilor, transformându-i din persoane asistate social în actori sociali ai comunităților din care fac parte” – precizează reprezentanții asociației.

Potrivit acestora, un prim obiectiv al proiectului constă în identificarea a 8 persoane vârstnice care să accepte rolul de voluntari pentru 30 de copii din familii defavorizate ale comunității clujene. Aceștia vor avea posibilitatea să ia parte activ la activitățile educaționale ale centrului de zi, sau vor fi încurajați să propună și să coordoneze ateliere noi în beneficiul copiilor asistați.

„Vârstnicii vor avea ocazia să se implice în activități precum: pregătirea temelor școlare, în sesiuni individuale și de grup; organizarea sau susținerea de cursuri educaționale, limbi străine, lectură, geografie, club de istorie etc.; vor anima programul unor cluburi vocaționale – dans, cor, șah, muzică, teatru, fotografie etc., a unor cluburi creative – desen, pictură, obiecte realizate manual. De asemenea, seniorii vor putea «preda» lecții de gătit sau vor coordona diferite ateliere pentru a dezvolta copiilor abilități care să le fie de ajutor în viața de zi cu zi, precum învățarea unor arte tradiționale și a unor operații de artizanat – cusut, tricotat, tâmplărie, mecanică etc. Astfel, seniorii se vor implica în dezvoltarea personală a copiilor, prin lecții de leadership, vorbit în public, ateliere de bune maniere, îi vor asista pe cei mici la activități sportive recreaționale – diverse sporturi, jocuri de societate; vor ține ateliere de educație ecologică și vor lua parte la activități outdoor, participând, împreună cu copiii, la o excursie educațională. Prin derularea acestui proiect, două mari probleme sociale – abandonul școlar și îmbătrânirea accelerată a populației -, pot fi combătute cu mari șanse de reușită” – spun reprezentanții asociației.

Cei care doresc să se înscrie și să participe la acest proiect sunt invitați să contacteze Asociația Uniunea Creștină din România (cartierul Mărăști, strada Năsăud, nr. 10, ap. 2, Cluj-Napoca), prin pr. Ioan Mătieș – președinte și asistent social Diana Ielciu.

Proiectul, care este susținut de Fundația Regală Margareta a României și Hochland România, și-a dovedit deja eficacitatea: Asociația Uniunea Creștină din România are al 10-lea Centru „Generații” din țară.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut