Opera Națională Română Cluj-Napoca, iluminată în albastru de Ziua Internațională a Diabetului

De Ziua Internațională a Diabetului, duminică, 14 noiembrie, clădirea Operei Naționale din Cluj-Napoca a fost iluminată în albastru, timp de două ore. Inițiativa a făcut parte din campania de conștientizare a Lions Club Transilvania asupra acestei boli și a complicațiilor pe care le produce.

Peste 820.000 de români suferă de diabet zaharat și, cu toate acestea, mulți nu consideră această boală ca fiind una gravă. Ziua Internațională a Diabetului este un bun prilej de a atrage atenția asupra importanței monitorizării periodice a stării de sănătate și asupra complicațiilor extrem de grave cu care se pot confrunta cei diagnosticați cu diabet. Conform Organizației Națiunilor Unite, la nivel global, o persoană este diagnosticată cu diabet la fiecare cinci secunde. La fiecare 10 secunde o persoană diagnosticată cu diabet moare, iar la fiecare 30 de secunde unui pacient cu diabet îi este amputat un membru.

Prevalența diabetului zaharat în România este una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană, peste 9% din populația cu vârste între 18 și 99 de ani suferind de această afecțiune. Cu toate acestea, 70% dintre persoanele care suferă de diabet se prezintă la medic în stadiile avansate ale bolii, atunci când complicațiile sunt deja instalate. În România, jumătate dintre persoanele diagnosticate cu diabet zaharat sunt spitalizate anual din cauza complicațiilor (risc de orbire, probleme cardiovasculare, insuficiență cardiacă, complicații renale, amputări la nivelul membrelor inferioare etc.)

„Lions Club Transilvania este o organizație care se implică în mod activ în problemele societății. Iar creșterea numărului de îmbolnăviri de diabet este o situație la care nu puteam rămâne spectatori. Din cauza pandemiei nu mai putem organiza sesiunea de testare gratuită a glicemiei pe care am făcut-o în anii precedenți, dar putem atrage atenția altfel. Și, pentru a transmite mesajul nostru, am ales una dintre cele mai importante clădiri din Cluj-Napoca”, declară Dorin Miere, președintele Lions Club Transilvania.

Lions Club Transilvania s-a implicat activ și a organizat periodic campanii de conștientizare a riscurilor asociate acestei boli, încă din anul 2009. La cea mai recentă campanie, desfășurată în anul 2019 (edițiile ulterioare au fost anulate din cauza pandemiei de Covid-19), voluntarii Lions Club Transilvania, susținuți de cadre medicale, au organizat o sesiune de testare gratuită a glicemiei pentru vizitatorii Iulius Mall din Cluj-Napoca. Circa 15% dintre cei testați au avut valori ale glicemiei care depășeau valorile normale. Dintre copiii testați, 13% au fost depistați cu valori crescute ale glicemiei. Cu toții au fost îndrumați către medicii prezenți, pentru a stabili pașii de urmat în monitorizarea sau tratarea bolii.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut