Opera Maghiară Cluj-Napoca | Premiera națională a musicalului ”Sandor Matyas”. De la Alexandre Dumas la Jules Verne

joi, 20 octombrie, 18:30

Ne aflăm în fața celei de a doua premieri a stagiunii recent începute, una incitantă ca titlul și veți vedea și de ce.

Sandor Matyas, musical la care și-au adus contribuția Szemenyei Janos, Cseh David Peter, Miko Csaba și Kerenyi Miklos Gabor, are la bază romanul lui Jules Verne, ”Mathias Sandorf” (sau „Conspiratorii”), apărut în 1885. Mai mult, ”Mathias Sandorf” este dedicat lui Alexandre Dumas tatăl, cel căruia îi datorăm ”Contele de Monte Cristo”, apărut în 1844.

Cele două romane au multe puncte în comun, în care cuvintele cheie sunt date de istorie și mă refer la dragoste, revoluții, conspirații, trădări, închisori, evadări, îmbogățiri, răzbunări, vă sunt, cu siguranță, cunoscute. Mathias Sandorf are aceeași soartă cu cea a lui Edmond Dantes. Și Mathias Sandorf este arestat, judecat și condamnat la moarte. Reușește să evadeze, își crează o identitate nouă, devenind celebru în Asia Mică și în nordul Africii, meseria de medic îmbogățindu-l.

Ca teme abordate, regăsim în musicalul ”Sandor Matyas” criptografia, lupta pentru libertate și independență, evadările, lupta cu răufăcătorii, victoria în stil grandios.

Compozitorul Szemenyei Janos (n. 1981)-actor, producător, regizor…- se află la primul său titlu remarcabil, unul care va place și va face săli pline. Lucru subliniat și de regizorul Kerenyi Miklos Gabor: ”Trei sunt ideile principale ale lucrării: ideea luată din romanul lui Alexandre Dumas tatăl, dorința de libertate și independență a maghiarilor și nu numai a lor, contemporaneitatea temei, nedreptățile politico-sociale ale timpului de acum, faptul că în peste 30 de ani nu s-au schimbat prea multe. Este o poveste de dragoste, frumoasă, cu o evoluție care ține publicul în suspans. Publicul are de ales de partea cui se situează, alegere deloc ușoară. Muzica este accesibilă publicului, place și va plăcea, sunt convins de acest lucru. Jules Verne a fost un talent deosebit, un vizionar putem spune. I-am citit toate cărțile, cum le-am citit și pe cele ale lui Alexandre Dumas tatăl. Jules Verne, ca să revin la el, a fost omul cu o largă deschidere spre lumea întreagă. Dacă ar fi să vadă materializarea muzicală a romanului ”Mathias Sandorf”, sigur s-ar bucura. Pot să mai spun un lucru, eu și Jules Verne suntem prieteni buni!”.

Un alt amănunt interesant…Regizorul Kerenyi Miklos Gabor a pus în scenă, la St. Petersburg, în 2017, un alt musical bazat pe un titlu la fel de cunoscut, ”Contele de Monte Cristo”, muzica de Frank Wildhorn! Și punerea în scenă a trecut de 200 de reprezentații în numai 5 ani!!!

Sandor Matyas, Szemenyei-Cseh-Miko-Kerenyi, dirijor Kulcsar Szabolcs; scenografia Rakay Tamas, costume Ledenjak Andrea, coregrafia Jakab Melinda, asistent coregraf Gabriela Rusu, concertmaestru Barabas sandor/Ferenczi Endre, instrumentație Mester David/Kovacs Adrian, maestru cor Kulcsar Szabolcs, asistent scenografie Venczel Attila * distribuția: Sandor Arpad/Gergely Arnold (Sandor Matyas), Sipos Endre/Zsigmond Lszlo (Bathory Peter), Kis Lukacs Bernadett/Modra Noemi (Torontal Szava), Laczko Vass Robert/Manyoki Laszlo (Torontal Simon), Barabas Zsuzsa/Balazs Borbala (Torontalne), Gergely Elek/Farkas Lorand (Sarkany), Veress Orsolya/Gasparik Klara (Namir), Retyi Zsombor (Pescade), Peti Otto (Matifou), Adam Janos (Boros), Manyoki Laszlo (Bathory), Szabo Levente (Szathmar).

Demostene Sofron

Foto: Biro Istvan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut