ONU: O măsură restrictivă, precum impunerea vaccinării obligatorii, trebuie să îndeplinească anumite condiții

O măsură restrictivă, cum ar fi impunerea vaccinării obligatorii pentru a limita creșterea numărului de cazuri și decese cauzate de COVID-19, trebuie să aibă ”motive legitime de sănătate și să îndeplinească anumite cerințe, a explicat Oficiul ONU pentru Drepturile Omului, comentând o decizie luată vineri în Austria, informează EFE, citată de AGERPRES.

Guvernul austriac a aprobat o carantină totală de cel puțin 20 de zile începând de luni, 22 noiembrie, și vaccinarea obligatorie a întregii populații începând cu 1 februarie 2022.

”Pe baza principiilor generale ale drepturilor omului, ceea ce putem spune este că restrângerea drepturilor din motive legitime de sănătate, iar acest lucru include vaccinarea obligatorie, trebuie să îndeplinească anumite condiții stabilite în dreptul internațional”, a declarat purtătoarea de cuvânt Liz Throssell. O astfel de măsură, a spus ea, trebuie să facă obiectul unei legi, să fie considerată indispensabilă pentru atingerea obiectivului legitim urmărit și să răspundă unei nevoi sociale urgente, care, în acest context, este reprezentată de creșterea numărului de cazuri de COVID-19 în mai multe țări din Europa. În plus, măsurile sau acțiunile întreprinse „trebuie să fie proporționale cu interesele în joc și cu obiectivul urmărit și trebuie să fie cât mai puțin invazive posibil”.

În cele din urmă, Throssell a susținut că o astfel de măsură nu ar trebui să fie discriminatorie.Chiar dacă toate aceste lucruri sunt îndeplinite, a subliniat ea, „guvernele trebuie să facă toate eforturile pentru a convinge oamenii să se vaccineze” în mod voluntar.

Întrebată în legătură cu aceeași problemă, purtătoarea de cuvânt a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) Fadela Chaib a recunoscut că vaccinarea obligatorie nu face parte din „setul de instrumente” al organizației pentru a reduce pandemia.

Politicile de imunizare sunt decizii naționale și țările trebuie să decidă asupra lor. Orientările OMS urmăresc să demonstreze beneficiile și siguranța vaccinurilor pentru a obține o acceptare cât mai largă a acestora, mai degrabă decât să impună vaccinarea obligatorie”, a rezumat aceasta.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut