ONG-uri protestează faţă de modificarea legislaţiei asociaţiilor şi fundaţiilor

Mai multe organizaţii neguvernamentale au transmis duminică o scrisoare deschisă liderilor grupurilor parlamentare din Senat prin care atrag atenţia asupra raportului Comisiei juridice prin care a fost admisă propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea OG 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, iniţiat de deputatul Liviu Pleşoianu, despre care spun că a fost întocmit „netransparent” şi ar încălca drepturi şi libertăţi cetăţeneşti.

Semnatarii scrisorii – Centrul pentru Inovare Publică; CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică; APADOR-CH – Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, Comitetul Helsinki; Asociaţia CIVICA; Centrul FILIA; Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet ApTI; Asociaţia Civică Miliţia Spirituală; Atlatszo Erdely Egyesulet/Asociaţia Transilvania Transparentă; Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile şi ActiveWatch – susţin că raportul Comisiei juridice a Senatului ar restrânge spaţiul de acţiune civică şi libertăţi fundamentale ale cetăţenilor.

„Am fost consternaţi să constatăm că, pe data de 29 mai 2019, Comisia juridică a Senatului a întocmit raport de admitere pentru propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii (L 169/2019)”, notează iniţiatorii scrisorii deschise.

Ei arată că, „la doar trei zile de la momentul electoral în care cetăţenii au transmis un mesaj clar, incontestabil, pentru destinul european al României, Comisia juridică promovează netransparent această iniţiativă care urmăreşte să restrângă spaţiul de acţiune civică şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor”. „Propunerea legislativă introduce o serie de criterii noi în baza cărora o asociaţie sau fundaţie poate fi dizolvată. O bună parte a prevederilor propunerii legislative sunt redundante. Cea mai mare parte a faptelor care conduc la dizolvarea unei organizaţii, conform propunerii legislative, sunt deja reglementate de Codul penal sau alte legi, aşa cum se constată chiar în punctul de vedere al Guvernului sau în cel al Consiliului Economic şi Social”, mai atrag atenţia semnatarii.

Articole din aceeasi categorie