Omagiu eroului național Avram Iancu

Născut în 1824, la Vidra de Sus, revoluționarul pașoptist, Avram Iancu, este o personalitate emblematică a istoriei Apusenilor, Transilvaniei și României, luptând pe toate fronturile politice și militare pentru desfințarea iobăgiei și câștigarea drepturilor românilor din Transilvania la autodeterminare. Iată de ce la împlinirea celor 196 de ani de la nașterea crăișorului Avram Iancu, Societatea Cultural- Patriotică din România ,, Avram Iancu’’ și filialele sale din țară au organizat o serie de acțiuni menite să omagieze personalitatea acestui erou al Apusenilor. Pentru a prezenta, pe scurt, câteva din aceste manifestări cu un profund caracter istoric, am apelat la amabilitatea președintelui Societății, dl. Tiberiu Groza, care a precizat că în pandemie manifestările au fost organizate în regimul restricțiilor impuse.

Îin acest context, subliniază președintele Tiberiu Groza,săptămâna care s-a încheiat a constituit pentru Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu din România prilejul de a organiza omagierea eroului național Avram Iancu , la împlinirea a 196 de ani de la nașterea sa. În filialele Societății au fost organizate, pe tot parsursul săptăminii, omagieri ale eroului național. Chiar dacă anvergura acestor manifestări a fost serios diminuată de Covid 19, totuși multe filiale din țară au reusit să organizeze manifestări  specifice de evocare a vieții și luptei lui Avram Iancu. Primele manifestări omagiale s-au desfășurat în 20 iunie în filiala Brad iar următoarele în 24 iunie, în filialele din Bucurețti, Oradea și Beiuș. Cu două săptămîni mai devreme se organizase omagierea eroului la Carei, cu ocazia resfințirii monumentului ce ii este închinat, urmare a lucrărilor de restaurare inițiate de filiala din localitate și Primăria Carei

Sâmbătă 27 iunie, filialele din Cluj Napoca, Oradea, Cîmpeni, Abrud,  Zlatna, Beius, Baia de Arieș și Bistra s-au întâlnit la casa memorială a lui Avram Iancu pentru a participa la manifestările organizare de filiala Cîmpeni împreună cu Despărțământul Astra-Cîmpeni și muzeul Avram Iancu din localitate.  Manifestările au debutat cu intonarea imnului de stat al României, după care, tinere eleve în straie populare, au interpretat din tulnice cunoscutele semnale de chemare ce au răsunat pe dealurile înconjurătoare anunțând evenimentul. S-au depus coroane de flori la statuia eroului ridicată în curtea casei memoriale de Primăria orașului Cîmpeni, s-au susținut alocuțiuni și scurte moment artistice.

În discursul său, președintele filialei Cîmpeni, domnul Ioan Viorel Sicoe, a deplâns condițiile vitrege în care se organizează în acest an manifestările și și-a exprimat mulțumirea că ele s-au ținut chiar și în aceste condiții marcate de multe restricții.

Președintele Societății Avram Iancu din România, adică subsemnatul, a evocat personalitatea eroului Avram Iancu, evidențiind vârsta foarte tânără la care și-a asumat organizarea luptei pentru drepturile românilor din Transilvania, adică 24 de ani, și maturitatea gândirii și acțiunii militare. Faptul că la 25 de ani își scria testamentul  evidențiază faptul că își asuma nu numai lupta pentru drepturile românilor ci și jerta supremă în slujba îndeplinirii acestor nobile idealuri.

Președinta Societății Astra- Despărțământul Cîmpeni, doamna prof. Maria Motora, a amintit faptul că Societatea Astra a participat întotdeauna la evenimentele de omagiere a eroului național Avram Iancu și că Societatea Astra a ridicat muzeul memorial din curtea casei părintești, în semn de aleasă cinstire și pentru veșnica nemurire în conștiința națională a eroului Avram Iancu.

Poetul Sandu Cătinean a recitat  poemul “Glorie Iancului” iar cei prezenți au cântat cu însuflețire imnul societății Avram Iancu “Din țara moților noi am venit”.

Trebuie menționat și faptul că la  manifestările omagiale din filialele Societății Avram Iancu a fost lansat și numărul 68 al revistei “Iancule Mare”, număr dedicat Centenarului Tratatului de la Trianon, un volum de 246 de pagini în care semnează academicianul Ioan – Aurel Pop, președintele executive al Societății Cultural – Patriotice ,, Avram Iancu’’, Tiberiu Groza, poetul Horia Bădescu, prof. univ. dr. Viorica Moisuc, istoricul military Vasile Șt. Tutula, Vasile Lechințan, Ioan Viorel Sicoe, Constantin Sicoe, Prof. univ. dr. Ilarie Ivan, Prof. Ioan Mariș, Ioan Sima, Alexandru Șerban, Ștefan Rus, Romulus Berceni, Alexandru – Grigore Pisoschi, Dorel Todea, Ioan Lăcătușu, Ioan Cârja, Maria Cioica, Daniel Fonoage, Ioan Tuhuțiu, Nicolae Jurcă, Răzvan Munteanu, Ioan Condor, Ioan Mureșan, Viorel Vultural, Grigore Bartoș, Vasile Vâlcov și Viorel Neag.

O publicație ce merită citită cu multă atenție, un număr ce-și înnobilează ultima pagină cu rândurile semnate de Dumitru Delcă: ,, Eroii neamului nu pier, Își au veșnicia în fiecare piatră. În pământul pe care adesea – l frământăm, În aerul curat pe care -l respirăm. Și ca să nu cadă peste ei uitarea, Mereu să le – aprindem câte – o limânare. Să ne închinăm la fiece mormânt, Că flori sunt deasupra și flori sub pământ’’.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *