Oficial ne merge bine: A crescut consumul individual

Consumul individual efectiv (AIC), un indicator al nivelului bunăstării gospodăriilor, a înregistrat modificări în majoritatea statelor din UE în ultimii trei ani, însă cea mai importantă creştere a fost înregistrată în România, de la 74% din media UE în 2018, până la 80% din medie, în 2020.

Datele publicate de Eurostat, arată că, în anul 2020, consumul individual efectiv per capita varia între 61% din media UE în Bulgaria şi 145% din media UE în Luxemburg. Nouă state membre UE au avut un consum per capita mai mare decât media din UE şi restul de 18 state membre au fost sub media din UE. Italia, Lituania, Irlanda, Spania, Portugalia, Polonia, Cehia, România şi Estonia au un consum per capita cu până la 25% sub media din UE.

După acest indicator, România se situează înaintea altor state membre precum Letonia, Grecia, Slovacia, Ungaria şi Croaţia, care au un consum per capita cu până la 35% sub media din UE, şi a Bulgariei, cu un consum per capita cu 39% sub medie.
Alte state UE unde consumul individual efectiv per capita a crescut în ultimii ani sunt Danemarca, Polonia, Ungaria, Lituania şi Bulgaria.
Cele mai semnificative scăderi ale AIC raportate la media din UE s-au înregistrat în Spania (de la 92% în 2018 până la 85% în 2020) şi Luxemburg (de la 152% până la 145%), urmate de Malta, Irlanda, Grecia şi Italia.
În varianta mai cunoscută de măsurare a nivelului de trai, calculată în PIB per capita la paritatea puterii de cumpărare standard (PPS), în 2020 România avea
PPS de 72% din media UE, în creştere faţă de 70% din medi, în 2019. După acest indicator, România devansează Letonia, Slovacia, Croaţia, Grecia şi Bulgaria.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut