Obiectivele municipiului Cluj-Napoca pentru următorii zece ani

Consilierii locali clujeni, reuniți, marți, în ședință ordinară, au aprobat Strategia Integrată pentru Dezvoltare Urbană 2021-2030, realizată în parteneriat cu Banca Mondială. Documentul propune proiecte prioritare în valoare de peste 800 milioane de euro. 

Primarul Emil Boc a explicat că strategia are ca scop creșterea calității vieții în oraș, creșterea calității educației și crearea de locuri de muncă bine plătite.

„Viziunea este de creșterea a calității vieții pornind de la viziunea digitală. Avem orașul cu cea mai rapidă creștere economică din Europa, cu cea mai mare concentrare de programatori din Europa și cu cea mai mare atractivitate din România. Dacă te afli pe acest drum, trebuie să folosim oportunitățile și resursele locale, județene, naționale, europene, private și climatul de eco. Dacă aceste lucruri le vom folosi, vom reuși să facem cea mai puternică comunitate din Centrul și Estul Europei”, a spus Emil Boc.

Pilonii pe care s-a construit strategia de dezvoltare sunt: universitatea, inovația și participarea.

Proiectele fanion ale municipiului Cluj-Napoca pentru următorii 10 ani sunt: metroul, centura metropolitană, orașul pentru pietoni, flotă de transport în comun prietenoasă cu mediul, extindere trasee pentru transportul metropolitan, piste de biciclete și benzi dedicate, construcție de terminale intermodale pentru mărfuri și pasageri și dotarea școlilor cu tehnologii de ultimă generație.

Strategia mai propune creșterea suprafeței spațiilor verzi din Cluj-Napoca de la 814 ha în prezent la 1014 în 2030.

În corelare cu agenda europeană, SIDU 2021-2030 include și creșterea speranței de viață de la 78 la 81 de ani.

Marcel Heroiu, expert al Băncii Mondiale, a explicat că prin noua strategie municipiul Cluj-Napoca trebuie să se poziționeze într-o competiție care inovează și care vine cu idei cu impact global. „Clujul trebuie să devină orașul din Europa unde se testează soluțile pentru provocările viitorului”, a spus Marcel Heroiu.

Proiectul a fost aprobat cu 19 voturi pentru și 7 abțineri.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut