O stradă din Cluj-Napoca va purta numele Doinei Cornea

Consilierii locali vor dezbate, în ședința de joi, un proiect de hotărâre privind schimbarea denumirii unei străzi din municipiul Cluj-Napoca.

Strada Alba Iulia se va numi strada Doina Cornea, potrivit unui proiect al municipalității, inițiat din respect și pentru cinstirea memoriei Doinei Cornea.

„În 4 mai s-au împlinit doi ani de la moartea dizidentei anticomuniste, Doina Cornea, opozantă a regimului totalitar, care i-a făcut mândri pe clujeni în anii 80, când a reprezentat cu demnitate și curaj vocea poporului înlănțuit de dictatura comunistă”, se arată în proiect. În semn de respect și pentru cinstirea memoriei Doinei Cornea, reprezentanții municipalității propun atribuirea denumirii „strada Doina Cornea” străzii pe care a locuit- strada Alba Iulia.

Doina Cornea s-a născut în 30 mai 1929, la Brașov și a decedat în 4 mai 2018, la Cluj-Napoca. A primit un mare număr de distincții, titluri și premii, dintre care cele mai importante sunt: Premiul „Thorolf Rafto” (Norvegia, 1989); Doctor Honoris Causa al Universității Libere din Bruxelles (1989); Legiunea de Onoare în grad de Ofițer (Franța, 2000); Ordinul „Steaua României” în grad de Mare Cruce (2000).

După 22 decembrie 1989, a fost cooptată în Consiliul Frontului Salvării Naționale, organism din care și-a dat demisia la 23 ianuarie 1990, din cauza transformării FSN în partid politic și a reminiscențelor comuniste ale acestuia.

A fondat (împreună cu alții, devenind apoi președintă) Forumul Democrat Antitotalitar din România (6 august 1990, la Cluj), ca o primă mișcare de unificare a opoziției democrate, din care s-a format mai târziu Convenția Democrată din România (CDR).

Anca M. Colibășanu

Articole din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *