O renumită icoană de la Muntele Athos, la Biserica Sf. Ioan Gură de Aur din Cluj-Napoca

O copie a uneia dintre cele mai renumite icoane de la Muntele Athos a fost adusă la Biserica Parohiei Sf. Ioan Gură de Aur de pe strada Porțile de Fier din cartierul clujean Mănăștur. Icoana Axion Estin (Vrednică Ești) va rămâne în biserică până în 17 septembrie, context în care, în fiecare noapte, începând cu ora 20, se vor oficia slujbe de priveghere, Vecernie, Acatistul Maicii Domnului Axion Estin, Paraclisul Maicii Domnului și Sfânta Liturghie începând cu ora 6 dimineața. În zilele de duminică si sărbătoare (Înălțarea Sf. Cruci- 14 Septembrie) Sf. Liturghie va începe la ora 9.30.

Icoana Maicii Domnului numita „Axion Estin” face parte din tezaurul Bisericii Protaton, biserica centrală din Careia și cea mai veche din întreg Muntele Athos. Icoana este legată de o minune petrecută în chilia unui călugăr, numită astăzi „Chilia Axion Estin”.

 

Icoana Maicii Domnului „Axion Estin” este legată de descoperirea rugăciunii „Cuvine-se cu adevărăt”, unui călugăr nevoitor cu viață sfântă.

Minunea a avut loc într-o chilie din apropiere de Careia, in anul 980. În aceasta chilie viețuia un părinte, împreună cu ucenicul său. Sâmbătă seara, părintele a mers în Careia, la privegherea de rând, iar ucenicului i-a spus să cânte singur laudele și slujba de noapte. Ucenicul a făcut în tocmai cele spuse de bătrân.

În vremea privegherii sale, călugărului i-a apărut Sfântul Arhanghel Gavriil, în chipul unui călugăr pelerin. Călugărul s-a numit pe sine Gavriil. Ajuns la chilie, el a cerut ucenicului să îl primească și pe el la priveghere.

În vremea Cântării a noua, de la Canoane, ucenicul a cântat „Ceea ce ești mai cinstită”. Venind rândul îngerului, acesta a cântat toata cântarea „Cuvine-se cu adevărat…” În aceasta vreme, icoana s-a umplut de lumina negrăită. Îngerul i-a arătat să se roage astfel: „Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și preanevinovată și maica Dumnezeului nostru” la care să adauge rugăciunea pe care deja o știa, anume: „Ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii și mai marită fără de asemănare decât serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu te mărim.”

Ucenicul i-a cerut călugărului să ii scrie și lui această noua cântare, fiindu-i teamă ca nu cumva să nu o rețină. Îngerul i-a zis: „Adu-mi cerneala și hârtie, pentru a scrie imnul.” Ucenicul însă i-a zis: „Nu am nici cerneală, nici hârtie.” Apoi, îngerul i-a zis: „Adu-mi o lespede.” Atunci, călugărul înger a luat țiglă de piatră, de tipul celor de pe acoperiș, și a scris cu degetul întreaga rugăciune. În acel moment, ucenicul și-a dat seama ca acela nu era un om, ci un înger, anume Arhanghelul Gavriil. Tot atunci, îngerul a dispărut.

C.P.

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut