O nouă ediție a Festivalului concurs de muzică tradițională romanes „Lăutarii din Ardeal”

La Gherla se va desfășura miercuri, 8 septembrie, cea de-a XV-a ediție a Festivalului concurs de muzică tradițională romanes „Lăutarii din Ardeal”. Manifestarea, organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Gherla și Asociația Independentă Filantropică Culturală „Siminicul”, are ca scop promovarea formațiilor tradiționale, păstrarea și punerea în valoare a folclorului tradițional al comunității rome din județul Cluj și din Transilvania.

De la ora 17:00, pe scena din centrul orașului Gherla, lângă Casa Municipală de Cultură, în fața spectatorilor și a unui juriu de specialitate vor evolua mai multe formații muzicale, dar și renumiți primași și lăutari din Ardeal, care au în repertoriu muzică tradițională romanes.

La acest festival, bazat, din punct de vedere repertorial, pe muzica tradițională romanes, vioara este instrumentul principal, care poate fi acompaniat de acordeon, chitară, țambal, braci și contrabas. Juriul, alcătuit din specialiști în domeniu, va aprecia evoluția concurenților ținând cont de calitatea interpretativă, autenticitatea melodiilor selectate numai din repertoriul etniei rrome, autenticitatea costumelor și prezentarea scenică. După derularea concursului propriu-zis și după decernarea premiilor, va avea loc și un spectacol de gală, cu evoluția laureaților și a cunoscutului taraf „Lăutarii Ardeleni” din Gherla, condus de instrumentistul Alexandru Bob Siminic.

Tradițiile și obiceiurile sunt o parte esențială a vieții romilor. Secole de-a rândul, muzicienii acestei etnii au cântat pentru comunitățile lor, dar și pentru cele românești, care i-au tocmit la nunți sau la jocul satului. Așa că romii au jucat un rol crucial și în păstrarea tradițiilor celorlalți.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj organizează constant evenimente dedicate culturii rome. Aceste acțiuni au ca scop valorificarea tradițiilor și obiceiurilor romilor, precum și de a contribui la promovarea interculturalității, toleranței, diversității culturale și respectului reciproc pentru buna conviețuire a tuturor cetățenilor, indiferent de apartenența etnică. Este vorba despre înregistrări de CD-uri cu muzică romanes, recitaluri de muzică vocală și instrumentală, festivaluri, flashmob etc.

Grigore SÂMBOAN
consultant artistic,
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj
Foto: Muzicanți romi din Soporu de Câmpie (Arhiva CJCPCT Cluj)

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut