O instituție îi împacă gratuit pe români cu băncile la care au credite

De la începutul anului, peste 1.700 de persoane au formulat la Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) solicitări pentru găsirea unor soluții privind reducerea ratelor la creditele bancare afectate de creșterea prețurilor și de majorarea dobânzilor variabile.

Conform CSLAB, sub 4% dintre cererile formuloate au fost respinse de instituțiile de credit fără un motiv obiectiv, iar valoarea beneficiilor obținute din negocieri a depășit, până în august, suma obținută pentru întregul an 2020, respectiv 1,3 milioane euro.

CSALB precizează că, atunci când completează o cerere în aplicația de pe site-ul instituției, o persoană bifează o singură opțiune privind obiectul cererii, dar atașează o serie de documente și își descrie situația financiară. Toate aceste informații ajung la băncile care lucrează direct cu CSALB, unde sunt analizate particular, astfel că, în anumite situații particulare dificile, unele solicitări privind diminuarea ratelor pot să primească soluții de ștergere integrală a datoriei.

În urma solicitărilor făcute de CSALB către bănci, pentru unele cereri inițial refuzate, băncile și-au reconsiderat opinia și le-au acceptat spre negociere. Solicitarea de ștergere a înregistrărilor în Biroul de Credit este considerată un motiv obiectiv de clasare a cererii, deoarece aceasta nu este o cerere negociabilă, iar persoanele se pot adresa direct băncilor cu această solicitare. În 2022 băncile și IFN-urile au primit în cadrul CSALB peste 700 de astfel de cereri, față de 1.173 de cereri cu acest obiect în 2021.

Din 2016 până acum, aproximativ 3.700 de persoane s-au împăcat cu băncile și IFN-urile, prin intermediul concilierilor operate de CSALB, și prin facilitarea înțelegerilor directe dintre părți.

Până în prezent CSALB înregistrează 361 de înțelegeri amiabile/an, ceea ce confirmă preluarea de către bănci a mecanismelor de soluționare prin negociere promovate de CSALB. De remarcat că valoarea beneficiilor rezultate din negocierile purtate în cadrul CSALB din 2016 și până în prezent depășește 7 milioane de euro.

Reamintim că CSALB este o entitate care intermediază gratuit și în mai puțin de trei luni negocierea dintre persoane și bănci sau IFN-uri pentru contractele aflate în derulare. Consumatorii din orice județ al țării pot trimite cereri către CSALB, completând un formular online direct pe site-ul www.csalb.ro. Dacă banca acceptă concilierea/negocierea este desemnat un conciliator. Totul se rezolvă amiabil, iar înțelegerea părților are puterea unei hotărâri în instanță. Să mai spunem că în formularul de cerere de pe site-ul a fost adăugată opțiunea de înlocuire a indicelui ROBOR cu IRCC pentru cei care completează online o solicitare de negociere cu banca.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut