Nu toți liberalii clujeni îl susțin pe Florin Cîțu la șefia partidului – INTERVIU cu fostul parlamentar Iuliu Păcurariu

Liberalul clujean Iuliu Păcurariu, fost parlamentar (senator și deputat) și fost consilier de stat în Cabinetul lui Emil Boc, pe vremea când acesta era premier, atrage atenția că în PNL este nevoie de reformă. Scandalurile din ultima perioadă, în contextul campaniei interne, și-au pus amprenta asupra Partidului Național Liberal, care a pierdut procente bune.

Iuliu Păcurariu nu se pozițio­nează în niciuna din cele două tabere, cea a premierului Florin Cîțu sau cea a actualului lider liberal, Ludovic Orban, însă dacă ar participa la Congresul din septembrie, l-ar vota pe acesta din urmă, „din cauza slăbiciunilor de caracter pe care le-a arătat prim-ministrul”.

Reporter: Cum comentați scandalul momentului din PNL, informațiile apărute despre premier, în contextul campaniei interne?

Iuliu Păcurariu: PNL are, în sondaje, între 20 parcă și 27%. este clar că ceea ce se întâmplă în interiorul partidului aduce prejudicii, din punctul de vedere a percepției electoratului. Dar mai grav ar fi ca după Congres să fie create răni, care să afecteze performanțele de guvernare a PNL. Aici sunt stângăcii. Ludovic Orban îl acuză pe premierul Florin Cîțu că a dat afară oameni care erau simpatizanți de-ai lui. Nu sunt obligat să îl cred pe Orban, dar ar trebui ca primul ministru să vină să ne spună, dacă este adevărat, ce motive au fost sau că nu este adevărat. Au fost contre care nu au nicio scuză.
Personal, aș dori o reformă în PNL, în opinia mea, un prim ministru nu are ce să candideze la funcția de președinte de partid, pentru că din start, unul având calitatea de prim-ministru, se pornește într-o competiție inegală. Toți susținătorii din echipa Cîțu vor veni la guvern cu onoraraea unor pretenții financiare, în primul rând, pentru dezvoltarea localității lor, ceea ce nu este normal. Un guvern trebuie să aloce resurse de dezvoltare pe baza unor criterii bine stabilite, ceea ce la noi nu s-a întâmplat din anii 90 până acum. Este nevoie de reformă în PNL.

Reporter: Cu cine mergeți la Congres, pe cine susțineți dintre cei doi intrați în cursa pentru șefia PNL?

Iuliu Păcurariu: În prima fază, eram adeptul actualului prim-ministru, în ideea că avea pregătirea necesară pentru această funcție, studii economice solide în SUA, a lucrat în sistemul financiar, bancar. Evenimentele relatate de presă mi-au pus un semn de întrebare. Povestea cu condamnarea e de acum 20 de ani…au trecut acești ani, a fost pedepsit, orice persoană are dreptul la reabilitare etc, dar modul în care a gestionat și a răspuns în fața cetățenilor, nu este de admirat. A doua problemă, cea legată de acel card, mi se pare mult mai gravă. Nu se poate ca un cetățean să nu știe sau să uite că are o datorie la bancă, e inadmisibil. Îmi pun semne de întrebare în privința caracterului său, de care ai nevoie atunci când ești premier.

Revenind puțin la ceea ce spuneam, că susținătorii săi vor cere avantaje din partea premierului, cel mai bun exemplu este Clujul. În Cluj, Emil Boc a obținut în PNRR bani pentru metrou. Departe de mine gândul că Clujul nu are nevoie de un metrou, în clipa de față, fiind sufocat, deci are nevoie de metrou. Problema este, însă, că poate mai sunt trei, patru orașe care poate vor și ele și au nevoie de metrou. Modul în care Guvernul alocă mijloace financiare acestui proiect, trebuia să fie altul. Acordarea banilor pentru proiecte de dezvoltare trebuie făcută pe criterii obiective.

Nu trebuie să fie influențată de susținerea sau nesusținerea în bătălia pentru funcția de președinte al partidului. Cel puțin așa se vede din afară, nu pot să acuz că asta a fost condiția, dar așa se vede…

În ceea ce îl privește pe Florin Cîțu, am discutat și cu colegi de partid, care nu au nicio susținere declarată sau nedeclarată și care au spus că singurul gest corect ar fi demisia, să plece din această funcție de premier și să se retragă, desemnându-se alt candidat.

Mai e o problemă, să nu credeți că un județ în care liderul și-a anunțat susținerea nu va cenzura persoanele care se deplasează la Congres. În mod sigur, toți vor impune ca participanții să meargă pe opțiunea declarată. Eu în primul rând nu merg, la acest congres. În clipa de față, Orban are calitatea de a fi cel mai consecvent politician din PNL; a respins USL, a respins alianța cu PSD, și întotdeauna a avut linia lui. Mai mult, în situația legată de acel accident de mașină, s-a retras din toate funcțiile. Dacă ar fi să votez, l-aș vota pe Orban, din cauza slăbiciunilor de caracter pe care le-a arătat Cîțu.

Reporter: Cine credeți că e în spatele acestor scandaluri, dezvăluiri, unele voci menționează USR?

Iuliu Păcurariu: Este un partid pe care nu îl prea agreez, când a apărut a afișat multă aroganță. Noi dăm președinția, noi dăm Guvernul…au spus ei. Dar PNL unde e? E greu de spus cine a stat în spatele poveștii. Poate fi un român din SUA care are altă simpatie, poate fi oricine. Resping categoric și una din tezele care se propagă în presă, că Serviciile de informații din România s-ar implica în bătălie.

Reporter: Care sunt așteptările dumneavoastră de la PNL, după congres, vorbeați de reformă?

Iuliu Păcurariu: După Congres, dacă în PNL vor fi oameni care să reflecteze exact asupra modului în care s-a desfășurat această bătălie pentru putere în PNL, ar trebui să mergem cu unele modificări la statut. Așa cum am mai spus, cum văd eu lucrurile, un prim ministru nu ar trebui să candideze la funcția de președinte de partid, pentru simplul fapt că din plecare calitatea de prim ministru își pune amprenta asupra corectitidinii desfășurării alegerilor.

În mod sigur, PNL își va reveni, nu există motive să nu își revină. Mai sunt trei ani de guvernare, dacă acești ani vor fi buni, iar măsurile luate în continuare vor fi cele așteptate, nu văd nicio problemă ca inconvenientele de care tot vorbim acum, în contextul alegerilor, să fie uitate. Până la urmă, cetățeanul vrea să simtă că o duce mai bine, altceva nu îl interesează.

Reporter: Care credeți că este cea mai gravă problemă cu care se confruntă județul Cluj, în momentul de față?

Iuliu Păcurariu: Pe locul intâi aș pune sursa de apă Tarnița. În clipa de față, malurile sunt împânzite de case de vacanță, trec de multe ori pe acolo și nu am văzut niciodată o vidanjă, am îndoieli că fiecare vilă are fosa septică. Mai mult, au apărut și bacuri plutitoare pe care vezi și o căsuță mică. Tarnița, zona, aparține de Primăria Gilău, ar trebui să fie un proiect depus, trebuie văzut dacă a fost prevăzută fosa septică, trebuie mers pe teren și văzut (…) îi pui sigiliu pe ușă dacă nu este, persoanei respective și îi dai un termen rezonabil, de șase luni de zile, de exemplu, să își rezolve problema.

Interviu realizat de Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut