Nu se mai tem românii de “sperietoarea” COVID-19?

„Sperietoarea” coronavirus se pare că nu îi mai înfricoșează atât de tare pe români. Și constatăm lesne aceasta uitându-ne la numărul mare (chiar exagerat) de turiști aflați pe litoral sau la terasele pline. Distanțarea socială la care se tot face apel, a fost dată uitării, iar masca a devenit un accesoriu de buzunar. Îmi aduc aminte că dacă la începutul pandemiei eram cu toții panicați, iar străzile erau pustii, acum lucrurile s-au schimbat aproape radical. Românului îi plac extremele și în nici un caz echilibrul.
Nu ne mai prea distanțăm, nu ne mai protejăm atât de mult, mergem la mare, la munte, ieșim/venim din și în țară (că doar concediul era planificat). Parcă nu ne mai pasă, mai cu seamă că ni se flutură exemplul Suediei, țară care frapează prin măsurile de relaxare, unde populația este încurajată să nu poarte mască, să se distreze, să-și desfășoare activitățile normal. Cu alte cuvinte, să nu țină cont de zvonuri și teorii conspiraționiste. Rezultatul? Numărul îmbolnăvirilor nu-l depășește pe cel al României. Și pentru că ne plac studiile, vă împărtășesc unul proaspăt, cu aromă de relativitate, care ne dezvăluie că 38% din români plănuiesc cel puțin un concediu anul acesta. Nu e mult, dar nici puțin. Și dacă vă plac procentele, dați-mi voie să adaug că 20% dintre respondenți au spus că le este teamă că planurile estivaliere le vor fi scurticircuitate de pandemie. Întrebați de măsurile de siguranță pe care le vor respecta când vor merge în concediu, 75% dintre români au spus că vor folosi masca de protecție în interior, 56% vor folosi în mod consecvent dezinfectantul, 52% vor practica distanțarea socială și 48% vor evita călătoriile în grupuri mari. Totodată, 44% vor purta măști de protecție în spațiile aglomerate din exterior, 42% vor evita destinațiile populare, 12% vor purta mănuși de protecție, iar 6% nu vor lua nici o măsură de siguranță. Șase procente de miserupiști (academic numiți nepăsători) care pot îmbolbăvi 60% de persoane sănătoase. Știu, e un scenariu fantasmagoric, dar am dreptul să-mi imaginez. Vedem efectele plimbărilor și ale respectării măsurilor de siguranță în cifrele mari de infectări anunțate zilnic de autorități. Iar previziunile pentru perioada următoare sunt sumbre.
De două ori mai sumbre fiindcă vin din partea pseudo-specialiștilor români, campioni la îndobitocit populația. Aceiași specialiști ne dau vești „bune” și în privința economiei, aflată pe tobogan. Costurile după lovitura dată de pandemia COVID-19 sunt cutremurătoare. Se așteaptă ca economia mondială să intre la apă cu cel puțin 6% în acest an, sau chiar mai mult dacă apare încă un val pandemic, conform Organizaței pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD). În același timp șomajul mediu la nivel global ar urma să ajungă până la 10%, ceea ce înseamnă în jur de 360 de milioane de persoane fără slujbă. Nu dau doi bani pe aceste previziuni, ci știu că banii nu reprezintă o problemă pentru mulți dintre românii care aleg să-și petreacă concediul pe litoralul românesc, care numai pentru toate buzunarele nu e. Mai vedem că, potrivit cifrelor, ne protejăm și nu prea, iar cazurile de coronavirus au continuat să crească în ultima vreme. S-au săturat românii de trăitul cu frica în sân și nu se mai păzesc de temutul virus sau sunt doar inconștienți?

Anca M. COLIBĂȘANU

Articole din aceeasi categorie

One Response to Nu se mai tem românii de “sperietoarea” COVID-19?

  1. Gheorghe VASARU

    Nu avem distantare sociala ci distantare fizica !!!