Nouă centre de evaluare a pacienților cu COVID în județul Cluj

În judeţul Cluj vor funcţiona nouă centre de evaluare a pacienţilor care sunt diagnosticaţi cu COVID-19 dar nu prezintă risc şi unde vor fi văzuţi de medicii specialişti, care vor decide dacă pot continua tratamentul specific acasă, pentru a nu pune presiune pe spitale, unde vor fi internate cazurile severe şi foarte severe ce pot apărea în valul cinci pandemic.

Subprefectul Județului Cluj, Irina Munteanu a declarat pentru Făclia că au fost discuții cu spitalele din județ pentru a se vedea unde sunt condiții pentru înființarea de astfel de centre, urmând ca în zilele următoare să se treacă la contractarea și avizarea centrelor de evaluare.

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, prof. dr. Claudia Gherman susține că instituția pe care o conduce a început deja demersurile de înființare a unui centru de evaluare pentru pacienții infectați cu SARS-COV-2. „Având în vedere extinderea în continuarea a pandemiei cu virusul SARS-CoV-2 și apropierea iminentă a valului 5 al acesteia, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca (SCJU-CN) a început demersurile de înființare a unui Centru de Evaluare pentru pacienții infectați cu acest virus”, spune medicul clujean.

Noul Centru de Evaluare va funționa pe strada Clinicilor Nr. 3-5, în locația Ambulatorului Dermatologie. El va fi funcțional din momentul în care toate avizele și formalitățile legislative vor fi îndeplinite, după un program inițial de 7 ore, care apoi va fi extins la 12 sau chiar 24 de ore, dacă situația o impune.

Centrul de Evaluare al SCJU-CN se adresează pacienților confirmați pozitivi, care prezintă forme ușoare sau medii de boală și care nu necesită spitalizare continuă. În cadrul acestui Centru, pacienții vor fi complet evaluați din punct de vedere paraclinic: analize de laborator, examen radiologic și li se va prescrie, în funcție de situație, tratamentul adecvat.

Pacienții se vor putea programa online, nu au nevoie de Bilet de trimitere, vor beneficia de asistență medicală de înaltă specialitate: medic internist, infecționist, pneumolog, etc. Înafara consultațiilor în Ambulator, pacienții vor putea beneficia și de un pachet de servicii de Spitalizare de zi. Pentru început SCJU-CN poate acorda până la 56 de consultații/zi și are 6 paturi de spitalizare de zi, cu posibilitatea de extindere la nevoie.

Prin această măsură se dorește a se scădea presiunea din UPU, unde vor ajunge doar cazurile grave, iar cazurile care se vor agrava pe parcursul evaluării și monitorizării, vor putea fi îndrumate, din timp, înspre secțiile noastre, unde vor fi internați și tratați”, a transmis Claudia Gherman.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a informat, recent că în cursul săptămânii viitoare ar urma să devină disponibilă o hartă interactivă cu centrele de evaluare a pacienţilor COVID.

Pe această hartă ar urma să fie indicate şi toate centrele de testare, pe măsura semnării contractelor aferente de către medicii de familie.

C.P.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut