Noi tensiuni în coaliția de guvernare, PNRR -mărul discordiei

Premierul Florin Cîțu e din nou „pe contrasens” cu un reprezentant USR-PLUS în Guvern, de data aceasta pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Și nu doar el. Ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea – căci despre el e vorba- pare să fi intrat în vizorul mai multor lideri liberali care l-ar fi criticat, luni, în ședința de partid, declarându-se nemulțumiți de modul în care acesta a prezentat la Bruxelles draftul PNRR, privit acum de oficialii europeni cu rezerve.

PNL-iștii ar fi reclamat că anumite proiecte trebuie pregătite mai bine și că „probabil a fost confruntat cu anumite situații în care era nevoie de o abordare tehnică mai bună”. Printre altele, liderii PNL s-ar mai fi plâns că ministrul nu s-a consultat cu ei înainte de a prezenta draftul la Bruxelles. Acum planul trebuie revizuit și e nevoie de consens politic.

În timp ce opoziția de la Cluj atrage atenția că în coaliție focul arde mocnit, liberalii clujeni susțin că nu există tensiuni, ci simple discuții, care sunt absolut normale. Reprezentanții PSD cer, din nou, dezbatere pe tema PNRR, imediat după sărbătorile pascale.

Personal, nu văd aceste tensiuni, discuțiile care se poartă pe PNRR sunt normale fiindcă PNRR-ul este un instrument foarte important pentru dezvoltarea României. Sunt sigur că toate aceste discuții vor avea ca finalitate găsirea celei mai bune soluții pentru țara noastră”, a declarat deputatul PNL de Cluj, Sorin Moldovan.

Nu este o criză in coaliție. Proiectul PNRR a fost gândit de la bun început intr-o formă maximală, la o valoare de circa 40 mld. euro urmând ca el să fie ajustat în urma discuțiilor cu Comisia Europeană la suma alocată României de circa 30 mld. euro. Mai multe țări din UE au mers pe acest sistem în ideea de a-și trece toate prioritățile în proiect urmând să vadă ulterior care vor putea fi finanțate. Deci era clar de la început că anumite proiecte vor trebui tăiate. În acest moment, în urma observațiilor făcute de CE ne aflăm în această fază de ajustare și există anumite discuții atât cu Comisia cât și între partenerii din coaliție pentru că fiecare parte insistă pe anumite proiecte. Însă acestea sunt pur și simplu negocieri normale, doar că opoziția în dorința de a puncta politic si, de ce nu, și presa în căutare de senzațional le prezintă drept scandal, ceartă, conflict, criză în coaliție”, a afirmat senatorul USR-PLUS, Cristian Bordei.

Unii reprezentanți ai UDMR Cluj consideră că cu cât sunt mai multe discuții pe acest subiect, cu atât e mai bine, fiind vorba de un proiect atât de important pentru țară, cu bătaie lungă. De altfel, senatorul Laszlo Attila a atras atenția, de mai multe ori, că pe tema PNRR e necesară o dezbatere, nu neapărat în plenul Parlamentului, dar măcar la nivelul comisiilor. „Cu cât se discută mai larg, cu atât e mai bine pentru țară, pentru că vorbim de un proiect pentru țară, nu un proiect al USR-PLUS sau al PNL. Trebuie să existe discuții, trebuie să fie asumare și răspundere politică, fiind vorba de un proiect atât de important” a declarat Laszlo Attila.

Opoziția cere, din nou, dezbatere în Parlament.

O vorbă din popor spune că fără fum nu iese foc, iar în interiorul coaliției focul încă arde mocnit. Acesta este rezultatul realizării unei alianțe din orgoliu și din dorința de a fi la guvernare, în orice condiție. Până când nu vor reuși să ajungă la un consens și o strategie de guvernare comună și validă, în interiorul coaliției va exista permanent tensiune. Este clar că în urma acestor conflicte România este afectată. Putem vedea acest lucru în cazul PNRR. Având în vedere situația critică în care a ajuns România, după o nouă respingere la Bruxelles a Planului Național de Reziliență, PSD cere un consens național și face apel la toate formațiunile politice parlamentare, să iasă din logica jocurilor de partid și să colaboreze pentru realizarea unui plan național viabil care să asigure absorbția fondurilor europene disponibile prin acest mecanism.

În acest moment este nevoie de consens și de aceea PSD propune ca imediat după Sărbătorile de Paște, să fie organizată în Parlamentul României o dezbatere amplă la care să participe reprezentanții Guvernului, parlamentarii și experții tuturor partidelor parlamentare, asociațiile administrațiilor locale, reprezentanții patronatelor și sindicatelor, ONG-uri de profil, dar și specialiști din mediul economic și academic”, a precizat liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș.

„Faptul că au început să existe tensiuni puternice în coaliție în momentul în care se pune problema scrierii tehnice a proiectelor propuse în PNRR ne arată incapacitatea partidelor din arcul guvernamental de a rezolva problemele cu care ne confruntăm. În plus, arată politizarea la care s-a ajuns în privința întocmirii PNRR-ului, acesta nefiind întocmit de profesioniști, ci de politicieni. S-au introdus proiecte politice, care nu au justificare economică (cum e și cazul metroului din Cluj-Napoca). Nu cred că se poate rezolva actuala criză pe subiectul PNRR fără pierderi materiale. Timpul este prea înaintat. Astel de proiecte nu se fac de pe azi pe mâine. AUR a inițiat modalități prin care inventatorii, profesorii din mediul academic, profesioniștii să poată propune soluții viabile sau să se continue și îmbunătățească proiectele vechi, cum ar fi cele din domeniul hidrotehnic”, a spus, la rândul său, deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

Klaus Iohannis și Guvernul, „puși la zid” de opoziție, pe tema PNRR

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că preşedintele Klaus Iohannis a minţit când a spus că, din informaţiile sale, până acum doar Portugalia a depus la Bruxelles Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, adăugând că şi Italia a depus planul său, pe care l-a prezentat şi în Parlament.

„Iohannis minte din nou pentru Guvernul său! ‘Din informaţiile mele, până acum doar Portugalia a depus PNRR’. Fals! Iar nu sunteţi pe fază şi aţi rămas în urmă, domnule Iohannis. Vă ajutăm noi unde să găsiţi informaţii solide şi documente europene despre ce fac alte ţări în timp ce Guvernul dumneavoastră doarme în bocanci. Italia a depus PNRR azi, aşa cum a anunţat premierul Mario Draghi. Luaţi şi citiţi, domnule Iohannis. Mai mult, acum două zile, premierul Draghi a prezentat Planul în Parlament. Aşa cum se face! Franţa şi Germania au prezentat în comun şi vor depune joi, de asemenea, planurile lor la Comisia Europeană. Luaţi şi citiţi, domnule Iohannis. Planul Franţei şi Planul Germaniei”, a scris Ciolacu, pe Facebook.

El a adăugat că Spania a aprobat planul şi îl va trimite, de asemenea, la Bruxelles, în foarte scurt timp.

„Luaţi şi citiţi de la ‘socialistul’ Pedro Sanchez, domnule Iohannis. Şi planul Spaniei. Numai Guvernul dumneavoastră, domnule Iohannis, s-a întors cu capul în traistă de la Comisia Europeană. Chiar dumneavoastră aţi promis că PNRR va fi trimis până pe 30 aprilie, iar acum o daţi la întors ca un şcolar prins cu temele nefăcute. Înţelegeţi că nu puteţi. Că aveţi un guvern incapabil. Înţelegeţi că e nevoie de consultarea mediului de afaceri, a sindicatelor şi a organizaţiilor neguvernamentale pentru a reuşi. Înţelegeţi că toate ţările civilizate au prezentat acest plan în Parlamentele naţionale. Încetaţi să mai fiţi pe contrasensul Europei”, a menţionat Ciolacu.

Ieri, premierul Florin Cîţu s-a declarat convins că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) va fi unul bun. „Am avut o discuţie cu miniştrii referitoare la PNRR. Este momentul să accelerăm lucrurile. Avem câteva detalii de pus la punct. Sunt sigur că vom avea un PNRR care să reprezinte interesele României de dezvoltare în perioada următoare. Sunt mai multe discuţii, dar sunt sigur că vom avea un PNRR bun, un PNRR prin care vom atrage sumele alocate României”, a afirmat Cîţu.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut