Noi drepturi ale angajaților: Concediul de îngrijire

Conform noilor prevederi legislative, angajatorul are obligația, la cererea scrisă a salariatului, de a acorda pe o perioadă de cinci zile lucrătoare ca și concediu pentru îngrijirea sau oferirea de sprijin personal pentru o rudă sau o persoană care locuiește în aceeași gospodărie și care are probleme medicale grave, precum și de a acorda angajatului zile libere pentru situații deosebite.

Legea nr. 53/2003 şi Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 au fost completate printr-un act normativ în scopul implementării în legislația națională a mai multor directive europene. Președintele Klaus Iohannis a promulgat pe 17 Octombrie 2022, legea pentru completarea și modificarea Codului Muncii și a Codului Administrativ.

Noile completări și modificări aduc salariaților mai multe drepturi suplimentare. Astfel, angajatorul are obligația de a acorda, pe o perioadă de cinci zile lucrătoare într-un an calendaristic, la cererea scrisă a salariatului, a unui concediu pentru îngrijirea sau oferirea de sprijin personal pentru o rudă sau o persoană care locuiește în aceeași gospodărie și care are probleme medicale grave.

Concediul de îngrijtor se poate întinde pe o perioadă mai îndelungată prin legi speciale sau prin contractual colectiv de muncă aplicabil. Perioada concediului de îngrijitor nu este inclusă în perioada concediului de odihnă anual și reprezintă vechime în muncă și în specialitate.

Salariații care beneficiază de concediul de îngrijitor sunt asigurați, pe parcursul concediului de îngrijitor, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuției, prin derogare de la lege.

Perioada în care salariatul este în concediu de îngrijitor reprezintă stragiu de cotizare în vederea stabilirii dreptului la indemnizația de șomaj și indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă, acordate conform legislației în vigoare.

Problemele medicare grave, dar și condițiile prin care este acordat concediul de îngrijitor sunt stabilite prin ordin comun al Ministrului Muncii și Solidarității Sociale și Ministrului Sănătății.

Angajatorul care nu acordă concediul de îngrijitor salariaților care îndeplinesc condițiile va fi sancționat cu amendă de la 4.000 la 8.000 de lei.

Zile libere pentru situații deosebite

Totodată, conform noilor reglementări, salariatul are dreptul de absenta de la locul de muncă pe o perioadă de 10 zile lucrătoare în cazul unor situații neprevăzute, provocate de o situație de urgență familială cauzată de accident sau boală, în care prezența salariatului este indispensabilă. În acest context, salariatul trebuie să informeze în prealabil angajatorul și să recupereze perioada absentată până la acoperirea integrală a duratei normale a programului de lucru. Angajatorul și salariatul stabilesc de comun acord modalitatea în care salariatul va recupera perioada în care a absentat.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut