Noi discuții pe tema pensiilor speciale

Subiectul pensiilor speciale a revenit, zilele acestea în discuție, după ce o inițiativă în acest sens, venită din partea opoziției, mai exact a AUR, a fost respinsă. O alta, de data aceasta aparținând USR, fusese respinsă de parlamentari în luna februarie.

O inițiativa USR de eliminare a pensiilor speciale ale aleșilor locali a fost respinsă luna trecută, în Comisia de muncă a Senatului. Reprezentanții USR au fost singurii care au votat în favoarea eliminării pensiilor speciale ale aleșilor locali, în timp ce senatorii PSD, UDMR și AUR au votat împotrivă, iar senatorii PNL prezenți s-au abținut. Un alt proiect, al AUR, prin care orice pensie mai mare decât salariul net lunar la președintelui României, să fie impozitată printr-un impozit de solidaritate a fost respins chiar zilele trecute. Reprezentații opoziției precizează acum că, în continuare au ca prioritate acest subiect pe care, spun ei, vechile partide îl resping în mod evident. În urma tuturor discuțiilor și a dezbaterilor din spațiul public, din ultima vreme, întrebarea care se conturează este dacă ar trebui eliminate toate pensiile speciale, sau doar unele.

„Eliminarea pensiilor speciale rămâne un subiect prioritar pentru noi și vom susține orice propunere legislativă pe acest subiect. Vă reamintesc ca eliminarea pensiilor parlamentarilor s-a făcut tot în urma unei initiative legislative pornite de la noi. Din acest motiv noi am votat pentru inițiativa AUR deși era prost întocmită, cu șanse de 100% de a fi declarată neconstituțională. După cum știți aceasta a fost respinsă la vot de majoritatea PSD-PNL-UDMR. Dar, repet, USR are în continuare ca prioritate acest subiect pe care vechile partide îl resping în mod evident deși acest sistem al pensiilor speciale pune în mod grav în pericol funcționarea unor componente vitale ale statului român. Dar PSD, PNL și UDMR nu vor să-și distrugă propria creație indiferent de consecințe”, a declarat senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei.

„Eliminarea pensiilor speciale, dar și plafonarea celor extrem de mari, care nu sunt calculate în raport cu contribuțiile, reprezintă priorități legislative pe care le punem în practică. Zilele trecute, a fost respins la Senat prin votul coaliției toxice PSD + PNL + UDMR, proiectul de lege nr. 79/2022 prin care orice pensie mai mare decât salariul net lunar la Președintelui României, să fie impozitată printr-un impozit de solidaritate. Astfel, valorii care depășește salariul președintelui să-i fie aplicat un impozit de 90%. Deși a fost respins la Senat, sperăm ca acest proiect de lege să fie adoptat de către Camera Deputaților. Vom avea și alte proiecte pe această temă și vom susține orice altă inițiatăvă, așa cum deja am făcut-o ori de câte ori am avut ocazia”, a declarat, la rândul său, deputatul AUR de Cluj,Alin Coleșa.

„Noi nu am susținut păstrarea lor (n.red a pensiilor speciale), cu excepția celor ale militarilor care au fost în teatre de operațiuni, iar USR nu vrea să se renunțe la pensiile magistraților. Dar dacă mă întrebați, dacă este să le desființăm, atunci haideți să le desființăm pe toate”, a declarat, pe de altă parte, senatorul UDMR de Cluj, Laszlo Attila.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut