Noi ameninţări de tip paramilitar

O știre care ar trebui să provoace îngrijorare a trecut aproape neobservată de presa din România. Este vorba de înființarea, de către Partidul extraparlamentar ungar Mi Hazank, a grupării paramilitare intitulată “Legiunea Naţională”. După cum au anunțat inițiatorii grupării paramilitare, această structură are ca scop “educaţia de apărare, păstrarea tradiţiilor militare şi ajutorul pentru salvarea de vieţi şi bunuri în situaţii de dezastre naturale”, organizaţia fiind lansată în contextul aniversării a 100 de ani de la înființarea așa-zisei Armate naționale a lui Horthy Miklos. Practic, din cele prezentate, „Legiunea Națională” nu vrea altceva decât să aducă în actualitate tezele şi aspiraţiile revizionismului ungar de pe vremea lui Horthy, împachetate în ambalaj „neo“. De ce spun că inițiativa fondării grupării paramilitare “Legiunea Naţională” ar trebui să provoace îngrijorare? Simplu. Deoarece creierul înființării acestei organizații paramilitare este nimeni altul decât Laszlo Toroczkai, liderul partidului Mi Hazank, cel care a fondat în 2001 Mișcarea Tinerilor din cele 64 de comitate (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom – H.V.I.M).

Această organizație, ce se revendică din idealurile “Ungariei Mari”, a devenit cunoscută în România prin numeroase acțiuni virulente și violente pe care le-a derulat în zona Transilvaniei. Una dintre manifestările derulate de HVIM în România a avut un caracter rasist și a constat în distribuirea de fluturaşi cu mesaj de mobilizare la luptă în vederea stopării criminalității țigănești, dar şi “împotriva evreilor care cumpără pământurile și a politicienilor-marionetă’’. Tot membrii HVIM au fost împlicați într-un incident rasist în localitatea clujeană Izvorul Crișului. Mai exact, liderul liderul organizației clujene a HVIM l-a atacat pe unul dintre participanții la manifestare, un tânăr din Huedin de origine africană, aplicându-i cu un dispozitiv metalic mai multe lovituri în zona feței. Dar cea mai cunoscută acțiune cu caracter violent a HVIM în Transilvania a fost tentativa de atentat de la 1 decembrie 2015, pusă la cale de Szocs Zoltan – preşedinte al HVIM Transilvania, și de Beke Istvan – preşedinte al organizaţiei Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania, Acestea ar fi câteva activitățile de o gravitate deosebită derulate în România de organizația fondată în 2001 de Laszlo Toroczkai. Prin urmare, ținând cont de istoricul HVIM, întrebarea care se pune este ce pregătește Laszlo Toroczkai prin intermediul noii organizații paramilitare, mai ales că l-a mandatat în fruntea acestei grupări pe Laszlo Fodelmesi, fost membru al Legiunii Franceze? De asemenea, ne întrebăm ce măsuri vor lua autoritățile române pentru a opri eventualul export de neorevizionsm extremist maghiar derulat prin organizația “Legiunea Națională”, astfel încât să se prevină acte de teroare precum cel pus la cale de HVIM în 1 decembrie 2015?

Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie

One Response to Noi ameninţări de tip paramilitar

  1. Unu'

    Terorismul fizic e totdeauna precedat de cel intelectual, adică de ideile vechi horthyste, reîmpachetate. Ar trebui să dăm mai multă atenție promotorilor acestor idei, fie ele „suveraniste/revizioniste/revanșarde” etc.
    De la idei pleacă totul, iar unele cât se poate de proaste, se transformă în ideologii toxice care puse în aplicare duc la acte de violență, discriminare, nedreptăți.