Neatenție, neglijență și… incendii soldate cu pierderi de vieți

În primele 10 zile ale lunii februarie 2022, în cele 219 incendii la locuințe din țară și-au pierdut viața 13 persoane (dublu față de aceeași perioadă a anului 2021), din cauza neatenției, neglijenței, necunoașterii sau nerespectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor – atenționează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Conform sursei citate, principalele cauze generatoare de incendii la locuințe, în sezonul rece, sunt: exploatarea sistemelor și a mijloacelor de încălzire cu defecțiuni sau improvizații; exploatarea sobelor fără respectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor; exploatarea coșurilor de fum neverificate, necurățate și neizolate termic față de materialele combustibile prin care trec (pereți, planșee); suprasolicitarea instalațiilor electrice prin conectarea simultană a mai multor consumatori de putere – mijloace de încălzire (radiatoare, aeroterme, reșouri, plite etc.); exploatarea instalațiilor electrice cu defecțiuni sau improvizații; exploatarea necorespunzătoare a instalațiilor și consumatorilor de gaze naturale sau a buteliilor de aragaz; jocul copiilor cu focul.

Pentru prevenirea unor evenimente nefericite care pot distruge vieți, pompierii români fac un apel la conștientizare în rândul populației, readucând în atenție necesitatea cunoașterii și respectării măsurilor de prevenire a incendiilor în gospodării.

„NU LĂSAȚI COPIII SINGURI ACASĂ, nesupravegheați sau blocați, cu surse de încălzire în funcțiune! Nu alimentați mai mulți consumatori electrici cu putere mare (radiatoare, plite electrice, boilere) din același prelungitor sau din aceeași priză, simultan! Nu exploatați instalațiile electrice cu improvizații sau defecțiuni! Nu utilizați reșouri și aeroterme electrice improvizate și fără asigurarea măsurilor de izolare față de materialele și elementele combustibile!” – atenționează IGSU.

Cetățenii sunt sfătuiți: să asigure verificarea, repararea, izolarea termică și curățarea periodică a sobelor și coșurilor de evacuare a fumului; să amplaseze o tablă metalică pe dușumea, în fața ușilor sobelor din cărămidă sau teracotă; să folosească doar tipul de combustibil pentru care a fost proiectat sistemul de încălzire și să evite supraîncărcarea acestuia; să aprindă focul în sobă cu ajutorul unui mijloc corespunzător (torță, aprinzător) și să NU folosească lichide inflamabile; să supravegheze permanent mijloacele de încălzire aflate în funcțiune; să amplaseze materialele combustibile la o distanță de minimum 1 m față de sobele metalice, respectiv 50 de cm față de cele de teracotă; să stingă focul din sobă înainte de culcare sau de a părăsi locuința; să evacueze periodic cenușa rezultată și să o depoziteze în gropi special amenajate, în exteriorul locuinței și la distanță față de casă, grajd, fânar, depozite etc.

„Asigurați verificarea instalațiilor și consumatorilor de gaz (centrală termică, aragaz) cu personal autorizat. Nu dormiți în încăperi cu aparate în funcțiune, consumatoare de combustibili gazoși. Nu utilizați aragazul pentru încălzirea locuinței, întrucât crește riscul intoxicării cu monoxid de carbon rezultat în urma arderii. Atunci când în locuință se simte miros caracteristic de gaze, se deschid toate ușile și ferestrele, nu se aprinde nici o sursă de foc și nu se acționează întrerupătoare sau aparate electrice. Toate aceste situații trebuie anunțate imediat la operatorul de distribuție a gazelor” – atenționează IGSU, adăugând recomandarea de a NU se utiliza focul deschis la arderea resturilor vegetale din gospodării, pe terenurile agricole sau pajiști.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut