„Ne consolidăm în fiecare zi statutul de țară Schengen de facto, fără însă să fim recunoscuți de drept”

Primarul Emil Boc consideră că țara noastră își consolidează în fiecare zi statutul de țară Schengen de facto, fără să fim recunoscuți și de drept, și că, pe de altă parte, ceea ce se întâmplă acum, în Europa nu ne este favorabil, din acest punct de vedere.

Ne consolidăm în fiecare zi statutul de țară Schengen de facto, fără însă să fim recunoscuți de drept. Mesajul comisarului european de profil este foarte puternic, sunt două lucruri aici, și anume că România este un model de bună practică de gestionare a frontierelor și care poate fi preluat și aplicat și în altă parte a Europei, și doi – comisarul spune încă o dată- locul României este în Schengen. Evident că acum totul rămâne la nivel politic. Nu mai există urmă de îndoială, la nivel tehnic totul este rezolvat, decizia este de nivel politic. Evident că ce se întâmplă acum în Europa nu ne este favorabil, în condițiile în care patru țări au reintrodus controalele la frontieră, legea Schengen permite acest lucru, când există grad de alertă, țările pot să introducă controalele la frontieră. Deci, acest context nu este unul care să fie favorabil, dar nu este imposibil ca tema aceasta să intre în analiză, măcar intrarea în Schengen să se facă pe cale aeriană prima dată, după care și calea terestră. Ar putea fi o soluție de compromis, care pe de o parte, să răspundă progreselor pe care România le-a făcut – și toți spun, cu excepția unui singur stat – că România este în Schengen, și având în vedere dificultățile existente în Europa azi, până când această criză care s-a declanșat acum aproape la nivel mondial va intra într-o fază de calmare și atunci să putem discuta în integralitate și componenta terestră. Deci, există o speranță în acest sens, rămâne de văzut ce se întâmplă în Europa, și evident, nu putem scăpa din ecuație alegerile politice europarlamentare de anul viitor. Dar partea plină a paharului, dacă putem spune asta e că România își consolidează acest statut credibil de țară care respectă toate condiționalitățile Schengen.

Păcat că în 2012 a fost acea criză politică majoră care era cât pe ce să scoată România din ecuația europeană. Vă amintiți, în câteva zile când s-a decapitat statul român…dacă nu era acel moment România era în Schengen în 2014, 2015, pentru că totul era pregătit. Acel moment ne-a dus 10 ani în urmă.

Nu mai este o chestiune dacă (n.red vom intra în Schengen), ci când. România intră în Schebgen, problema este când”, a declarat Emil Boc, la un post local de radio.

A.M.C.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut