Nașterea Maicii Domnului, sărbătoare a bucuriei

Anual, la 8 septembrie, Biserica Greco-Catolică și Biserica Ortodoxă celebrează Nașterea Maicii Domnului. Dacă anul liturgic se încheie cu Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (în 15 august), cea dintâi sărbătoare a anului bisericesc (care, conform tradiției, începe la 1 septembrie) este dedicată tot Preasfintei Fecioare Maria, cea numită „Scară a Cerului” pe care Dumnezeu a coborât între oameni și „Poartă a mântuirii” prin care a intrat în lume Mântuitorul neamului omenesc.

În Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, acest moment sărbătoresc este încununat printr-un pelerinaj la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, organizat cu ocazia Serbării Hramului acestei mănăstiri, în cadrul căreia preoți, persoane consacrate și sute de credincioși se reunesc în jurul Episcopului eparhial la binecuvântatul locaș de rugăciune și spiritualitate din cartierul Gheorgheni.

În acest an, în care Congregația Surorilor Maicii Domnului (CMD) aniversează 100 de ani de existență, data de 8 septembrie dobândește o însemnătate spirituală deosebită datorită faptului că Mănăstirea  Maicii Domnului a fost ridicată, de către Preafericirea Sa Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, la rangul de Sanctuar Arhiepiscopal Major. Totodată, în această zi se împlinesc 18 ani de la sfințirea acestui locaș mănăstiresc CMD de pe str. Romul Ladea, nr. 6, Cluj-Napoca. Ca urmare, Surorile CMD invită credincioșii, miercuri, 8 septembrie 2021, de la ora 10:30, la Sfânta Liturghie Arhierească ce va fi celebrată de către Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, în curtea Sanctuarului dedicat cinstirii Preasfintei Fecioare Maria. Bucuria sărbătorii Nașterii Preacuratei Fecioare Maria va fi întregită de ceremonia depunerii primelor voturi călugărești de către sora novice Paulina Dul, în cadrul Sfintei Jertfe solemne. În încheiere este programată și prezentarea unui CD, cu Slujba Vecerniei, menit să comunice atmosfera spirituală a rugăciunii surorilor și reprezintă, totodată, o invitație la programul de rugăciune ce se desfășoară zi de zi în capela acestei mănăstiri.

În preziua Sărbătorii, marți, 7 septembrie, de la ora 18:00, în capela mănăstirii se va oficia Slujba Vecerniei, urmată de rugăciunea Paraclisului Maicii Domnului, apoi, de la ora 20:00, va avea loc o oră de Adorație Euharistică.

Hramul Mănăstirii Maicii Domnului din Anul Centenar al CMD reprezintă, pentru toți cei care se unesc în rugăciune cu surorile CMD, un binecuvântat prilej de aducere de mulțumire lui Dumnezeu și de recunoștință pentru apostolatul pe care această Congregație, născută în sânul Bisericii Române Unită cu Roma, l-a împlinit timp de peste un secol, cu credință, dăruire de sine până la martiriu – în mod deosebit în perioada de clandestinitate a Bisericii Române Unite – și îl împlinește în continuare, cu deplină generozitate, în sprijinul copiilor orfani, al celor vârstnici, bolnavi, neînvățați, al celor care au nevoie de ajutor.

Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului provine dintr-o veche tradiție despre care amintesc scrierile apocrife (din sec. al II-lea). Astfel, în Protoevanghelia lui Iacob se relatează despre părinții Preasfintei Fecioare Maria, Ioachim și Ana, care nu puteau avea copii. Ca urmare a rugăciunii lor, în care au cerut cu ardoare lui Dumnezeu acest mare dar, au fost vizitați de un înger care le-a adus vestea că li se va naște o fetiță. Cuvântul îngerului s-a împlinit: fetița – pe nume Maria (Myriam) -, s-a născut în această familie aparținând tribului lui Iuda. Ea este aleasa lui Dumnezeu care a dat viață Fiului Său, Isus Hristos, Cel ce este „Calea Adevărul și Viața”. Prin nașterea lui Isus din Preasfânta „Născătoare de Dumnezeu”, după viața, patima, moartea și Învierea Sa, Domnul Hristos se oferă, ca hrană spirituală, prin mâna preoților, la fiecare Sfântă Liturghie. Trupul lui Hristos – Pâinea Vieții, Trup plăsmuit în trupul Mariei, ni se dăruiește spre iertarea păcatelor și spre viața de veci.

În Preasfânta Fecioară Maria, Biserica o cinstește pe „Femeia înveșmântată în soare”, pe aceea care a „strivit capul șarpelui” cu puterea și prin comuniunea desăvârșită cu Dumnezeu. Fruntea Mariei este împodobită cu stelele virtuților. Ea a fost încununată de Dumnezeu ca Regină a Cerului și a Pământului, de aceea se cuvine a o lăuda și a o cinsti cu bucurie pe tot parcursul anului liturgic și, în mod deosebit, în Sărbătoarea Nașterii celei „Binecuvântate între femei”, a Maicii lui Dumnezeu și a fiecărui om care s-a născut și se va naște vreodată pe pământ.

V.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut