N-am scăpat! Pesta porcină a ajuns în Cluj

Peste 400 de focare de pestă porcină africană (PPA) erau înregistrate în acest sfârșit de săptămână la nivel naţional, acestea afectând 112.927 de animale, Clujul intrând pe lista județelor afectate de acest flagel.

De la începutul săptămânii până joi au fost înregistrate 15 focare noi de pestă porcină africană: câte trei în judeţele Cluj şi Gorj, câte două focare în judeţele Bihor şi Sibiu şi câte uul în judeţele Arad, Braşov, Buzău, Mureş şi Vaslui. De remarcat că opt focare au fost declarate în exploataţii comerciale, iar şase în exploataţii comerciale de tip A.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară susține că, în aceeaşi perioadă au fost stinse 22 de focare, câte şase în judeţele Satu Mare şi Teleorman, câte trei în judeţele Dâmboviţa şi Prahova, două focare în judeţul Mureş şi câte un focar în judeţele Galaţi şi Maramureş.
Tot de luni şi până joi au fost înregistrate 50 de cazuri noi de PPA la mistreţi, dintre care 23 de cazuri la mistreţi găsiţi morţi în judeţul Arad, 9 cazuri în judeţul Sălaj, 3 cazuri în judeţul Prahova, câte două cazuri în Iaşi şi Bacău, şi câte un caz în judeţele Bihor, Caraş Severin, Maramureş, Neamţ, Satu Mare, Vrancea şi Vaslui. De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.452 cazuri la mistreţi în 41 de judeţe. Conform normelor europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin doi ani de la apariţia lor.

Reamintim că pesta porcină africană este o boală virală hemoragică febrilă extrem de contagioasă și letală a porcilor domestici și mistreților, care nu are un tratament sau vaccin specific, singura modalitate de a oprire a răspândirii virusului fiind sacrificarea tuturor porcilor din regiunile infectate și instituirea carantinei.

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut