Municipiul Cluj-Napoca a intrat în scenariul roșu cu o rată de infectare de 4,10 cazuri la mie

Municipiul Cluj-Napoca a intrat în scenariul roșu după ce rata de infectare cu COVID-19 a crescut la 4,10 cazuri la mie. Potrivit DSP Cluj, dintre orașele din județul nostru, municipiul Cluj-Napoca este singurul care a ajuns în scenariul roșu.

Odată cu intrarea municipiului Cluj-Napoca în scenariul roșu, Comitetul Județean pentru Situații de urgență urmează să instituie noi restricții. Astfel, potrivit ultimelor norme adoptate de Guvern, în scenariul roșu masca este obligatorie: în toate spațiile publice închise sau deschise; sunt permise doar măști de tip medical cu 3 pliuri sau FFP2 (N95), cele din material textil fiind considerate neconforme; excepție fac copiii cu vârsta mai mică de 5 ani, persoanele singure în birou, reprezentanții cultelor religioase, vorbitorii aflați în spații închise sau deschise, persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante și persoanele cu dizabilități cognitive. Magazine alimentare vor fi deschise între 05 și 22 în afara acestui interval fiind permisă doar livrarea la domiciliu. Magazine nealimentare pot funcționa între 05-22, în afara acestui interval fiind permisă doar livrarea la domiciliu. În magazinele nealimentare mai mici de 200 mp, nu este necesară prezentarea certificatului COVID. Restaurantele, cafenele la interior și terasele pot fi deschise între 05:00-22:00, însă până la 30 % din capacitatea spațiului. De asemenea, este restricționată activitatea la 30 la sută din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora. Aceeași măsură se aplică și la sălile de înot, sălile de sport, cinematografe, spectacole în aer liber, conferințe și cursuri. Activitatea barurilor, discotecilor și cluburilor este interzisă iar accesul în instituțiile publice este permis doar pe baza certificatului verde (cu excepția angajaților instituțiilor și avocaților). De asemenea, sunt interzise evenimentele private.

Celelalte orașe clujene sunt în scenariul verde, cu rată de infectare sub două cazuri la mie. Astfel la Gherla, rata de infectare este de 1,35 cazuri la mie, la Dej de 1,34 cazuri la mie, la Turda de 1,07 cazuri la mie, Câmpia Turzii-1,18 iar la Huedin de 1,06. Cea mai mare rată de infectare în județul Cluj se înregistrează în comuna Ciurila-12,39. Alte localități cu rată de infectare mai mare de 3 la mie sunt: Apahida-4,09; Baciu-3,15; Câțcău-4,39; Valea Ierii-7,56; Feleacu-4,74; Florești-3,49; Gilău-3,84; Poieni-5,99; Râșca-4,50; Sânpaul-4,94; Săvădisla-4,63 și Vad-6,96.

Șaizeci de comune sunt în scenariul verde iar șapte se află în scenariu galben. Din fericire în 18 comune nu s-a înregistrat niciun caz de COVID-19 în ultimele 14 zile. Ce e îngrijorător e faptul că foarte puține persoane s-au vaccinat în ultimele două zile cu prima doză și a doua de ser anti COVID.

Astfel sâmbătă s-au vaccinat cu prima doză 284 de persoane, iar 202 cu a doua doză, Cu a treia doză s-au imunizat 1838 de persoane.

În cursul zilei de duminică s-au vaccinat cu prima doză 113 persoane, co a doua doză 95 de persoane iar cu a treia doză 931 de persoane.

Persoanele nevaccinate riscă de 25,6 de ori mai mult să fie internate la terapia intensivă (ATI), decât persoanele care au primit cele trei doze de vaccin anti-COVID-19.

Rata de internare la ATI este de 23 la 100.000 de persoane nevaccinate, comparativ cu cele vaccinate de peste 120 de zile (1,5) sau cu cele care au primit şi doza booster (0,9).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut