MS: Precizări privind eliberarea certificatelor de concediu medical pentru carantină sau izolare

Eliberarea deciziilor pentru izolare și a fișelor de izolare sau carantină se realizează de către direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București. În caz de carantină sau izolare, certificatele de concediu medical se pot elibera la o dată ulterioară, numai pentru luna în curs sau luna anterioară, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data ultimei zile a încetării perioadei de carantină/ izolare – informează Ministerul Sănătății.

„Certificatele de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul curant, respectiv de către medicul de familie, pe durata stabilită prin decizia de confirmare a carantinei, eliberată de direcțiile de sănătate publică județene, potrivit Ordinului ministrului Sănătății nr. 1.309/2020 și a Ordinului ministrului Sănătății nr. 1513/2020, persoanelor asigurate aflate în următoarele situații: au intrat în contact direct cu cel puțin o persoană infectată cu virusul SARS-CoV-2, confirmată prin testare cu metoda NAAT/RT-PCR sau teste rapide de detecție a antigenelor SARS Cov2; au sosit din țări și/sau zone cu risc epidemiologie ridicat, țări și/sau zone stabilite de către INSP în condițiile legii. Certificatele de concediul medical se eliberează pentru o perioadă de 5 zile, de către medicii de familie, după ultima zi a perioadei de carantină, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data ultimei zile a încetării perioadei de carantină” – precizează MS.

În ce privește persoanele asigurate infectate cu virusul SARS-CoV-2, pentru care s-a instituit măsura izolării în unități sanitare sau într-o locație alternativă atașată unei unități sanitare, Ministerul Sănătății precizează că certificatele de concediu medical se eliberează de medicul curant din unitatea sanitară sau din locația alternativă atașată acesteia, atât pentru perioada internării, cât și pentru perioada externării, după caz. La externare, certificatele de concediu medical se eliberează de medicul curant din unitatea sanitară sau din locația alternativă atașată acesteia.

„În situația în care medicul din spital nu a eliberat concediu medical la externare, și persoana asigurată necesită izolarea la domiciliu sau la locația declarată de aceasta, certificatul de concediu medical se acordă pentru aceeași afecțiune de către medicul de familie care monitorizează starea de sănătate a persoanei prin sistemul de telemedicină sau prin consultații medicale la distanță până la împlinirea termenului maxim al perioadei de izolare, conform Ordinului ministrului Sănătății nr. 1513/2020” – precizează sursa citată.

Pentru persoanele asigurate infectate cu virusul SARS-CoV-2, pentru care s-a dispus măsura izolării la domiciliu sau la o locație declarată, certificatele de concediu medical se eliberează de medicii de familie care au luat în evidență și au monitorizat aceste persoane, astfel: pentru persoanele nevaccinate, care nu au trecut prin boală sau cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile concediul medical se va elibera pentru o perioadă de 7 zile; pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile, concediul medical se va elibera pentru o perioadă de 5 zile. Certificatele de concediu medical se eliberează pe baza fișelor de izolare care se generează în mod automat din aplicația informatică Corona Forms.

În situația în care starea de sănătate a pacientului nu permite reluarea activității (pacienții care prezintă sechele post-COVID-19), Ministerul Sănătății precizează că se va elibera concediul medical, cu respectarea art. 14^1 alin.(1) și (2) din Ordonanța de Urgență nr. 158 /2005, respectiv art. 10^1 și art. 20 din Normele de aplicare a prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 158/2005.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut