Moșteanu: USR nu va vota guvernul minoritar PNL-UDMR

USR nu va vota guvernul minoritar PNL-UDMR, a anunțat, vineri, purtătorul de cuvânt al Uniunii, Ionuț Moșteanu.

„USR a luat act de decizia PNL de a merge în Parlament cu un guvern minoritar PNL-UDMR. USR nu va vota acest guvern minoritar, așa cum am spus în repetate rânduri. USR susține refacerea coaliției de guvernare PNL – USR – UDMR, la fel așa cum am spus în repetate rânduri. Însă PNL, prin decizia de a merge înainte, prin decizia din zilele trecute de a nu flexibiliza mandatul premierului desemnat Ciucă și a merge înainte cu acest guvern minoritar, menține această criză politică. Această criză politică va continua”, a afirmat Moșteanu, citat de AGERPRES.

El a spus că sunt declarații contradictorii între președintele PNL, Florin Cîțu, și premierul desemnat Nicolae Ciucă.

„Pe de o parte, președintele PNL, domnul Cîțu, spunea că acest guvern o să treacă, pe de altă parte, premierul desemnat, domnul Ciucă, spunea de lângă el că acest guvern nu va trece. Unul dintre ei are informații greșite”, a adăugat Ionuț Moșteanu.

Dacă guvernul minoritar va fi adoptat de Parlament, potrivit acestuia, se va întâmpla cu voturile PSD.

„Dacă acest guvern va trece, va trece cu voturile PSD și vom avea o guvernare PNL – UDMR – PSD. Vom vedea ce se va întâmpla în Parlament în zilele următoare. Acesta e un guvern pe care nici măcar toți parlamentarii PNL nu-l vor vota, pentru că am luat act de declarațiile domnului Ludovic Orban și ale unor apropiați ai dânsului, care vedem în zilele astea că își dau demisia în fiecare zi din grupul parlamentar PNL, câte unul, doi în fiecare zi și au spus că nu vor vota acest guvern. Deci, dacă acest guvern va trece, va trece cu voturile PSD”, a subliniat Moșteanu.

Întrebat dacă USR va susține guvernul în schimbul promisiunii de a se reface coaliția peste câteva luni, Moșteanu a spus că este vorba de un scenariu ipotetic și este exclus acest lucru.

„Dacă aveau vreun plan de refacere a coaliției, își flexibilizau mandatul, așa cum am propus, și ne așezam la masă, USR alături de PNL și UDMR, pentru un calendar sau pentru o propunere de refacere a coaliției. Lucrurile acestea se negociează împreună. Discutăm scenarii ipotetice. În momentul acesta avem o decizie clară a PNL (…) să meargă înainte cu acest guvern, fără o susținere clară parlamentară. (…) Singura variantă prin care poate trece acest guvern este să fie votat de PSD-ul lui Marcel Ciolacu. Acest guvern nu va avea susținerea USR în Parlament în zilele care urmează și trebuie să vină cât mai repede la vot, asta trebuie să fie foarte clar. Criza nu mai poate fi prelungită”, a arătat Ionuț Moșteanu.

Potrivit acestuia, PNL nu a avut negocieri cu USR, ci doar „telefoane în stânga și în dreapta”.

Purtătorul de cuvânt al USR a apreciat că liberalii nu au flexibilizat mandatul de negociere probabil pentru că au discutat și obținut o înțelegere cu PSD pentru susținere. „Altfel nu există nicio explicație”, a mai arătat Moșteanu. El a mai spus că, dacă guvernul minoritar nu va trece, USR va merge din nou la consultări și va susține refacerea coaliției.

„Dacă PSD nu va vota acest guvern, este clar că nu va trece și atunci din nou ne vom duce la consultări. Poziția noastră, a celor de la USR, este foarte clară de două luni: dorim refacerea acestei coaliții fără premierul Cîțu. Dacă și PNL și UDMR doresc acest lucru, ne așezăm la masă și discutăm”, a susținut Ionuț Moșteanu.

Întrebat în legătură cu posibilitatea unui guvern tehnocrat, în cazul în care și acest guvern minoritar va pica în Parlament, Moșteanu a spus: „Noi credem că în momentul acesta există o majoritate care poate forma o majoritate clară parlamentară, care să susțină un guvern PNL – USR – UDMR. Opțiunea noastră este să refacem această coaliție; dacă nu se poate, o să vedem în funcție de pozițiile PNL și UDMR la acel moment”.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a declarat, vineri, că PSD a dorit să intre la guvernare, însă a precizat că PNL a dat un mandat clar, pentru Guvern minoritar. Președintele PNL, Florin Cîțu, a precizat la rândul său că au existat trei consultări în partid cu privire la mandatul de negociere, dar că de fiecare dată a rămas același, respectiv un guvern minoritar cu UDMR, susținut de minorități.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut