Mormintele a 78 de ostași români, descoperite la Bayreuth

Mormintele a 78 de ostași români care și-au dat viața în Primul Război Mondial, în anii 1917 – 1918, au fost descoperite duminică, 30 mai, în cimitirul orășenesc din Bayreuth, Germania. Mormintele au fost găsite de preotul și paraclisierii Bisericii din Amberg, care erau în căutarea mormintelor a 17 ostași români prizonieri din Primul Război Mondial, înhumați în acest cimitir – a anunțat Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale și de Nord.

Potrivit sursei citate, în cimitir există mai multe parcele unde sunt înmormântați 843 de soldați căzuți în Primul și Al Doilea Război Mondial, atât germani, cât și italieni, români, ruși, ucraineni ș.a., precum și civili, victime ale bombardamentelor din aprilie 1945.

„În urma contraofensivei germane peste Carpați, în toamna anului 1916 și la începutul anului următor au căzut prizonieri aproape 50.000 de ofițeri și soldați români, care au fost deportați în diferite lagăre de muncă din Austro-Ungaria și Germania. Cei mai mulți dintre ei au fost repartizați în lagărele de muncă din răsăritul Germaniei (azi, situate în Polonia), la Lamsdorf (azi, Lambinowice – peste 13.000, dintre care 2..607 au fost înmormântați în cimitirul militar de aici, de curând renovat de Ministerul Apărării Naționale), Tuchel (azi, Tuchola, Polonia – 2.398) și Neuhammer (azi, Świętoszów, Polonia – peste 2.200). Lagărul de la Bayreuth (regiunea militară III B. – Nürnberg) a fost, pentru ostaticii români, a cincea destinație din Germania în Primul Război Mondial, după numărul de prizonieri, aici fiind încartiruiți în a doua parte a războiului 1.150 de soldați din țara noastră. Dintre ei, 95 de ostatici nu au mai apucat să se întoarcă acasă, găsindu-și sfârșitul obștesc aici și fiind înmormântați în parcelele NW2 și NW 3 ale cimitirului orășenesc din Bayreuth, alături de ruși, francezi și italieni. Cei mai mulți au murit în anul 1917 (59 de soldați români), probabil din cauza grelelor condiții de detenție, iar ceilalți au decedat în 1918 (19), dar și în 1919 (17 soldați), deși Germania capitulase deja la 11 noiembrie 1918” – se precizează într-o postare pe site-ul Mitropoliei Germaniei.

Aceeași sursă amintește că, în căutarea mormintelor a 17 ostași români, prizonieri din Primul Război Mondial, înhumați în 1919 în cimitirul orășenesc din Bayreuth, ieromonahul Ioan Popoiu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului și paraclisierii Parohiei „Sf. Treime” din Amberg au aflat, în apropierea acestora, locul de odihnă a altor 78 de ostași români decedați în ultimii doi ani ai conflagrației și au săvârșit, pentru ei, slujba Parastasului.

„În urma cercetării și listării numelor înscrise pe crucile de mormânt, s-a constatat că probabil 7 dintre soldați (sub al căror nume este notat «RUM. SOLDAT») ar putea fi ruși,  un soldat cu nume românesc (Scarlat Cristofie) este înscris drept rus («RUSS. SOLDAT»), iar un alt soldat, probabil român (Mjrjca Dum., probabil Mirică?), a fost înregistrat fără naționalitate. Probabil datorită nefamiliarității numelor românești pentru germani, atât la înhumarea soldaților prizonieri, cât și pe parcursul renovărilor efectuate în cimitir (ultima având loc în 2005), s-a ajuns la transcrierea incorectă a numelor, iar în cazul altora s-a ajuns la confuzia naționalității lor” – mai precizează sursa citată.

Lista completă a numelor celor 95 de ostași români înmormântați în cimitirul orășenesc din Bayreuth este disponibilă pe site-ul Mitropoliei Germaniei http://mitropolia-ro.de.

M. T.
Sursa foto: Mitropolia Germaniei

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut