Monede aniversare din aur și argint

Banca Naţională a României a anunțat că, începând de luni, 31 octombrie, va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur și o monedă din argint cu tema 100 de ani de la încoronarea de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria.

Moneda din aur, are titlul 999‰, calitate proof, valoarea nominală de 500 lei, forma rotundă, diametrul de 35 mm, greutatea de 31,103 g și cant neted.

Moneda din argint, are titlul 999‰, calitate proof, valoarea nominală de 10 lei, forma rotundă, diametrul de 37 mm, greutatea de 31,103 g și cant zimțat.

Aversul monedei din aur redă reprezentarea după o imagine de epocă a Catedralei Încoronării de la Alba Iulia, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, stema României, valoarea nominală „500 LEI” și anul de emisiune „2022”.

Aversul monedei din argint redă reprezentarea după o imagine de epocă a Catedralei Încoronării de la Alba Iulia, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, stema României, valoarea nominală „10 LEI” și anul de emisiune „2022”.

Reversul comun al monedelor din aur și argint prezintă portretele și semnăturile Regelui Ferdinand I și Reginei Maria, inscripția circulară „INCORONAREA DE LA ALBA IULIA” și inscripția latentă 100 ANI”.

Monedele din aur și argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare, precum și de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese, iar pentru moneda din argint este de 5.000 piese. Preţul de vânzare pentru moneda din aur este de 14.100 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate, iar pentru moneda din argint este de 470 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Monedele au putere circulatorie pe teritoriul României și pot fi achiziționate de la Sucursala Cluj a Băncii Naţionale a României. Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatica (http://www.bnr.ro/Numismatica-726.aspx).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut