Moaște ale episcopului martir Iuliu Hossu purtate în procesiune, la Nicula

O părticică din moaștele Fericitului episcop martir Iuliu Hossu va fi purtată anul acesta (an istoric pentru Biserica Greco-Catolică din România, prin beatificarea Episcopilor martiri pentru credință, de către Papa Francisc) în pelerinajul tradițional la Nicula, de către urmașul său pe tronul episcopal, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla.

Conform celor anunțate de Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, programul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului va începe miercuri, 14 august, ora 16:00, când se va pleca în procesiune de la Gherla la Nicula. La ora 18:00 este anunțată primirea episcopului și a pelerinilor în biserica greco-catolică. De la ora 18:15 va avea loc Vecernia, urmată, de la 19:30, de Paraclisul Maicii Domnului și Cuvântul de învățătură al PS Florentin. De la 21:30 – Calea Sfintei Cruci, iar apoi, de la 22:30 – Rozariul de lumină, și de la 23:45 – Sfânta Liturghie, urmată de meditație (pr. Anton Crișan).

În programul zilei de joi, 15 august: ora 01:30 – Adorație Euharistică (Grupul TIN); ora 02:00 – rugăciuni pentru bolnavi; 03:00 – Rozariul Divinei Îndurări; 03:10 – Miezonopterul: Părinții și Frații Bazilieni; 04:30 – Rugăciuni și cântări mariane (Surorile Baziliene); 06:00 – Acatistul Maicii Domnului (pr. Florin Pop și Reuniunea Mariană), urmat de Rozariul de mărire; ora 07:30 – Sfințirea Apei și binecuvântarea obiectelor de cult (pr. Patriciu Sălăjean, Parohia Nicula); ora 08:00 – Slujba Utreniei; 09:15 – primirea PS Florentin; ora 9:30 – Sfânta Liturghie Arhierească, urmată de rugăciune către Fericiții Episcopi martiri și venerarea moaștelor Fericitului Episcop Iuliu Hossu.

„Preasfinția Sa Iuliu Hossu – ierarhul care a păstorit Eparhia de Gherla și apoi de Cluj-Gherla între anii 1917-1970, prin harul, jertfa și apostolatul său, a făcut lumina privirii Preasfintei Fecioare Maria de la Nicula vizibilă lumii întregi, oferind acestui loc binecuvântat de lacrimile ei materne faima unui mare sanctuar marian european. În timpul păstoririi sale, Pelerinajul pe care Arhiereul Iuliu îl făcea cu nesfârșită dragoste reunea în rugăciune mulțimi de zeci de mii, care veneau la Nicula în căruțe și pe jos pentru a o cinsti pe Maica Preasfântă și pentru a asculta cuvântul «Vlădicului». Acum (…), la mai bine de 70 de ani de la arestarea tuturor Episcopilor greco-catolici români, a multor credincioși, interzicerea practicării credinței lor și sechestrarea abuzivă a bunurilor Bisericii lor, în zilele de 14-15 august 2019, cu însoțirea spirituală a Fericitului Iuliu (prin moaștele sale), și condusă de actualul Păstor de suflete, PS Florentin, «turma cea mică» a credincioșilor care au continuat să vieze în credința greco-catolică pe plaiuri transilvane, între granițele Eparhiei de Cluj-Gherla și în afara lor, va purcede pe urmele marilor înaintași pe dealurile Niculii, pentru a căuta răspuns rugăciunilor lor și har mântuitor” – a anunțat Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla.

Și în acest an, credincioșii sunt așteptați „cât mai mulți”, pentru „a întâlni privirea Preasfintei Mame și Fecioare Maria și a regăsi izvorul de mărgăritare al lacrimilor binecuvântate și dătătoare de sufletească alinare”. Pelerinii sunt așteptați să vină direct, sau pe jos, în procesiune între Gherla și Nicula, „pe buze cu versul și cântul călugărilor bazilieni greco-catolici Gheorghe Marina (muzica) și Gavril Sălăgean (versuri)”: „O Măicuță Sfântă / Te rugăm fierbinte / Să ne-asculți de-a pururi / Marea rugăminte; / Nu lăsa Măicuță, / Să pierim pe cale, / Că noi suntem fiii / Lacrimilor tale”.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie