„Miza conflictului din Ucraina este extrem de mare”

Parlamentarii USR de Cluj au vorbit, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, despre situația din Ucraina și despre colaborarea dintre țara noastră și Ucraina, dar și despre situația din România privind facturile crescute la energie și gaz.

Astfel, senatorul Cristian Bordei, a atras atenția că miza conflictului din Ucraina este extrem de mare.

„S-a discutat subiectul legat de modul în care noi, țara noastră ar trebui să abordăm situația din Ucraina. În general, narativul că nu ar trebui să îi ajutăm tocmai pe motivul tratamentului minorității române din Ucraina, este promovat de AUR. Părerea mea este că nu putem merge pe un astfel de narativ. Evident că minoritatea română din Ucraina este extrem de importantă și modul în care aceasta este tratată, dar per ansamblu, miza acestui conflict din Ucraina este extrem de mare pentru că este vorba, practic, de reconfigurarea întregii ordini internaționale, așa cum a reieșit ea la sfârșitul celui de Al doilea război mondial și la sfârșitul Războiului Rece, apoi e vorba, în anii 70 de Tratatul de la Helsinki, deci mizele sunt extrem de importante uriașe, practic putem ajunge la a se pune în discuție frontierele, așa cum au fost stabilite în urma tuturor tratatelor după cum spuneam. Chiar azi citeam un articol în care se spunea că practic se pune în discuție dacă omenirea este într-adevăr capabilă să iasă din acea paradigmă a junglei în care cel tare îl mănâncă pe cel slab și într-un ciclu care se repetă la infinit sau am ajuns în acel moment în care putem să păstrăm pacea pentru o perioadă mai lungă și să evităm conflictele între marile puteri. Deci mizle sunt extrem de mari”, a declarat Cristian Bordei.

El a mai subliniat că pe de altă parte, e evident că partea română, în discuții colaterale cu partea ucraineană trebuie să abordeze aceste subiecte. „Din câte am înțeles acest subiect al minorității române din Ucraina este în discuție, s-au făcut pași, în sensul că ucrainienii au dat semne că doresc să renunțe la acea denumire de limbă moldovenească, pe care o folosesc pentru a identifica minoritatea română din Ucraina ca nefiind română. Cred că trebuie să continue discuțiile bilaterale, dar fără a condiționa ca România să fie parte din acest efort de a opri conflictul dintre Rusia și Ucraina de această temă a minorității române”, a mai spus Bordei.

Deputatul Radu Molnar a declarat, la rândul său, că este normal ca România să se îngrijească de minoritatea din Ucraina dar pentru a face asta, cel mai important lucru este ca Ucraina să fie un partener al României și reciproc. „România trebuie să fie un partener al Ucrainei. Acesta este primul pas. Propaganda care vine din direcția AUR care spune că noi nu trebuie să colaborăm cu Ucraina până când Ucraina nu ia anumite măsuri, mi se pare extrem de contraproductivă și de toxică mai ales pentru minoritatea românească din Ucraina. Deci, o colaborare cu Ucraina este esențială pentru a ne ocupa de interesele minorității noastre din Ucraina”, a spus Radu Molnar.

Deputatul Oana Murariu a intervenit în cadrul conferinței de presă pentru a atrage atenția că tocmai a ieșit de la Comisia Juridică a Camerei Deputaților „unde s-a votat proiectul pentru desființarea Secției speciale de investigare a Magistraților în forma propusă de domnul ministru Predoiu și amendată de CSM”.

„Ce înseamnă asta? Este practic o desființare formală pentru că e un fel de SIJ cu filiale. Ce înseamnă asta pentru Cluj? E vorba de maxim trei procurori, ceea ce din punctul meu de vedere poate însemna și zero, care să ancheteze magistrații de pe raza Curții de Apel Cluj, adică magistrații din Cluj, Maramureș, Sălaș Bistrița, practic trei procurori cu dedicație …Acești procurori sunt propuși de plenul CSM, nu de către secția pentru procurori în cadrul CSM. Camera Deputaților e prima cameră sesizată nu decizională, aceasta fiind singura veste bună”, a declarat Oana Murariu.

Nu în ultimul rând, parlamentarii USR de Cluj s-au referit și la situația actuală în care se află România, în ce privește facturile la energie și gaz. Deputatul Viorel Băltărețu a solicitat Guvernului să ia măsuri urgente în acest sens. „Clar, o măsură poate fi reducerea TVA. Sunt foarte multe persoane fizice afectate de aceste creșteri de prețuri dar eu vreau să aduc în discuție și situația companiilor. De exemplu, și aici la Cluj. Sunt creșteri de 4,5 ori, ceea ce este enorm, pentru o fabrică ce are producție, componenta costurilor cu energia este semnificativă în formarea prețului final de vânzare. Companiile private, în principal, sunt cele care creează PIB la buget. Cele care dau salarii oamenilor. Propunerea USR pentru a rezolva această problemă pe termen scurtt este acordarea de credite fiscale pentru un anumit plafon, de la un anumit plafon statul să sprijine aceste companii. Nu să le dea bani, ci în momentul în care au de plătit taxe să poată să își deducă din taxele plătite, banii respectivi. E un mecanism simplu care se poate aplica rapid și nu necesită birocrație”, a afirmat Viorel Băltărețu.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut