Mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei: Omul ca să devină om trebuie să fie format

O meditație în Postul Adormirii Maicii Domnului a mitropolitului Andrei al Clujului este menită să evidențieze rolul important pe care părinții, alături de Biserică și școală, îl au față de educația și formarea sufletească a copiilor și a tinerilor.

În meditația transmisă presei, mitropolitul rememorează perioada în care, deși sub comunism, „în Postul Maicii Domnului, toată lumea era preocupată de cele spirituale; în mod special tinerii care erau în vacanță și participau seară de seară la Paraclisul Maicii Domnului”.

„Deși nu se făcea pe atunci religie în școală, totuși părinții noștri veneau cu un bagaj religios din perioada interbelică și încercau să transmită credința la noile generații. Pentru ei, îndemnul Înțeleptului Solomon avea relevanță: «Deprinde pe tânăr cu purtarea pe care trebuie să o aibă; chiar când va îmbătrâni nu se va abate de la ea» (Pilde 22,6). Perioada Postului Maicii Domnului le oferea posibilitatea să facă acest lucru. După slujba din biserică și cântările mariane, și spovedania și împărtășania și încununarea perioadei cu un pelerinaj la mănăstire, toate își aveau importanța lor” – spune ÎPS Andrei.

În același text, mitropolitul Clujului amintește îndemnul Sfîntului Apostol Pavel – „Și voi, părinților, nu întărâtați la mânie pe copiii voștri, ci creșteți-i întru învățătura și certarea Domnului” (Efeseni 6,4), subliniind că de la părinți, copiii deprind preocupările duhovnicești. „Neglijându-i, nu-și fac datoria de părinți. Sfântul Pavel este foarte aspru: «Dacă însă cineva nu poartă grijă de ai săi și mai ales de casnicii săi, s-a lepădat de credință și este mai rău decât un necredincios» (I Timotei 5,8)” – atenționează ÎPS Andrei.

Mitropolitul Clujului mai spune că „Mama absolută, a Domnului Hristos și a noastră a tuturor, este Preasfânta Fecioara Maria” și după modelul Maicii Domnului se călăuzesc toate mamele creștine.

„Tânărul care nu este educat, nu învață religie și nu acumulează alte învățături de cultură generală, este în mare pierdere. În perioada interbelică, cum fac și astăzi o seamă de oameni, unii își puneau problema inutilității orei de religie. Le răspundea cu atitudinea unui bun pedagog Vasile Băncilă: „E o grozavă încălcare a drepturilor ființei omenești din partea acelora, care țin copiii departe de Dumnezeu, fie că fac aceasta în familie, fie că scot religia din școala primară. Să zicem că sunt liberi adulții să creadă ce vor: dar n-au dreptul să distrugă în copil posibilitățile de a trăi, acum și mai târziu, religia. Aceasta e o tiranie, care le întrece pe toate celelalte. Trebuie să i se lase copilului însuși posibilitatea să hotărască mai târziu ce atitudine va avea față de Dumnezeu”” – arată mitropolitul Clujului, adăugând că, la fel ca în trecut, preocupările legate de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului în rândul copiilor și tinerilor sunt pozitive și trebuie încurajate.

„Ca să-i ajutăm, trebuie ca părinții, profesorii de la școală și preoții să ne dăm mâna” – încheie mitropolitul.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut