Ministerul Educației: 3200 de microbuze electrice pentru elevi o să ajungă anul acesta în localitățile rurale din România

Ministerul Educației a lansat, joi, în dezbatere publică, proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Programului național „Microbuze electrice pentru elevi”. Scopul programului este facilitarea transportului pentru elevii din localitățile izolate, din zonele cu acces redus, dar și periurbane, pentru a asigura dreptul la educație tuturor elevilor din România.

Programul este finanțat prin Investiția 10 – Dezvoltarea rețelei de școli verzi și achiziționarea de microbuze verzi, din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Pentru dezvoltarea rețelei de școli verzi și achiziționarea de microbuze verzi sunt alocate 425 milioane euro, iar România se angajează să investească pe două componente: îmbunătățirea condițiilor de transport în zonele defavorizate, prin furnizarea de microbuze școlare verzi, respectiv în construcția de școli verzi, sănătoase și performanțe și modernizarea unor unități de învățământ pentru creșterea performanței energetice – precizează, într-un comunicat, Ministerul Educației.

Alternativele de transport pentru elevi sunt insuficiente, cu foarte puține opțiuni în zonele rurale și navete lungi în cele urbane, ceea ce limitează accesibilitatea. Școlile din mediul rural sunt mai puțin accesibile și dispun de mai puține variante de transport. De asemenea, probabilitatea ca profesorii să facă naveta este mult mai mare în zonele rurale decât în cele urbane. Școlile urbane însă înscriu mai mulți elevi care, în medie, fac navete mai lungi către și dinspre școală, atât în ceea ce privește durata, cât și distanța. Tocmai de aceea transportul elevilor este și el important atunci când se iau decizii privind investițiile în infrastructura de educație. Preșcolarii și elevii din zonele rurale și periurbane sunt nevoiți să străbată, pe jos, sau cu mijloace de transport improprii transportului de persoane, distanțe mari de la localitatea de domiciliu la școală și retur. Particularitățile mediului din care provin elevii, situația socială și financiară a părinților acestora, precum și condițiile geografice și infrastructura existentă pe raza administrativ-teritorială a localității de domiciliu îngreunează asigurarea unui act educațional adecvat conform standardelor de calitate stabilite de prevederile Legii educației naționale, contribuind la creșterea abandonului școlar. Deși, de-a lungul timpului numărul microbuzelor școlare a crescut, în continuare există o deficiență de mijloace de transport pentru aproximativ 70.000 de elevi. Necesitatea achiziționării de microbuze școlare este justificată și de uzura ridicată a microbuzelor școlare aflate în funcțiune, prin faptul că, cea mai recentă achiziție centralizată de microbuze școlare a fost realizată în anul 2012, acestea ajungând la capătul duratei de funcționare – se arată în Nota de fundamentare a proiectului de HG.

Astfel, Ministerul Educației are în vedere achiziționarea, la nivel de sistem, a 3200 de microbuze electrice. Suma totală generală disponibilă pentru achiziția de microbuze verzi, în cadrul I10 – Dezvoltarea rețelei de școli verzi și achiziționarea de microbuze verzi, este de 200 milioane euro, fără TVA.

În ce privește „susținerea și dezvoltarea unei rețele a «Școlilor verzi»”, acesta este „un obiectiv strategic din domeniul prioritar «Infrastructura sistemului de educație», iar elementele europene și globale privind dezvoltarea durabilă sunt prevăzute în mai multe domenii prioritare ale Proiectului «România Educată». Măsurile propuse vor conduce la reducerea amprentei de carbon a clădirilor unităților de învățământ preuniversitar din România, prin creșterea eficienței energetice, generare de energie verde, regenerarea spațiului verde, colectare selectivă etc. Astfel, se vor crea premisele pentru beneficiul durabil și creșterea bunăstării – precizează Ministerul Educației.

Propunerile și sugestiile cu privire la proiectul supus consultării publice pot fi trimise în următoarele 10 zile calendaristice (de la data publicării) pe adresa de e-mail crenguta.nicu@edu.gov.ro.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut