Mihaela Gligor, „ambasadorul cultural” al Indiei în România 

Centrului Clujean pentru Studii Indiene a sărbătorit zece ani de activitate de la înființare. Evenimentul a avut loc vineri, 19 aprilie 2024, la Sala Club a Colegiului Academic unde gazdă a fost dr. Mihaela Gligor, fondatorul și directorul Centrului Clujean pentru Studii Indiene din cadrul UBB Cluj-Napoca. 

Pentru a marca cei zece ani de activitate ai Centrului, la Cluj a fost prezent Excelența Sa, Rahul Shrivastava, ambasadorul Indiei în România. De asemenea, din partea UBB Cluj-Napoca a participat prof. univ. dr. Sergiu Mișcoiu, directorul Centrului de Cooperări Internaționale. Dr. Mihaela Gligor, directorul Centrului Clujean pentru Studii Indiene, a mulțumit ambasadorului Indiei, Rahul Shrivastava,  pentru prezența la eveniment. Directorul Centrului Indian a spus că a creat Centrul Clujean pentru Studii Indiene  din dorința de a aduce o parte din magia Indiei la Cluj. Înființat în luna decembrie a anului 2014, Centrul Clujean pentru Studii Indiene este  singurul centru cu acest profil, la nivel de universitate, din România.

În discursul său, ambasadorul Indiei în România, Rahul Shrivastava, a apreciat munca depusă în cei zece ani de către directorul clujean a centrului: „ Dacă trebuie să faci ceva o dată este ușor. Dacă trebuie să faci pentru un an este un pic mai dificil, dar pentru a susține ceva timp de zece ani este nevoie de mult entuziasm, dedicare și foarte multă muncă. Acest lucru  a făcut doamna Mihaela Gligor. Am fost în multe orașe din România, dar mulțumită Mihaelei Gligor și Centrului, condus de ea, Clujul este singurul oraș în care am fost de mai multe ori. De fiecare dată când am venit aici doamna Mihaela Gligor organiza ceva. Când am venit, am fost cu adevărat surprins de tot ce făcea și nu cu mult suport. Am fost impresionat de felul în care se descurca în condițiile date. După un an și mai bine, a fost capabilă să atragă resurse și munca s-o multiplice. Am fost foarte încântat să văd că doamna Gligor a făcut mult mai mult față de resursele oferite de noi și asta datorită muncii sale. Ori că erau expoziții, ori că erau conferințe, întotdeauna ceva anume se întâmpla. Avem doi ambasadori ai Indiei în România, unul ca mine care vine și pleacă și un altul este doamna Mihaela Gligor care stă la Cluj și se preocupă de Centru. Nu pot să spun cât de mult vă mulțumim pentru acest Centru deoarece dacă vorbești despre India în Cluj sau alte orașe primul lucru care îți vine în minte este numele dumneavoastră, doamna Mihaela Gligor.”

Distinsul oaspete indian a mai mulțumit și reprezentanților UBB pentru faptul că sprijină funcționarea Centrului Indian: „Acum că noi sărbătorim zece ani ai Centrului nu pot să exprim în cuvinte cât de recunoscători suntem Centrului și doamnei director Mihaela Gligor. De asemenea, profit de acest prilej pentru a mulțumi UBB Cluj-Napoca pentru asprijin.”

Promovarea culturii și literaturii indiene a adus la Cluj personalități din India și din lume

De-a lungul a celor zece ani de activitate ai Centrului Indian, printre cele mai frumoase evenimente organizate s-au numărat și cele dedicate poveștii de dragoste descrisă în romanele „Maitreyi”, de Mircea Eliade și „Dragostea nu moare”, de Maitreyi Devi. Centrul Indian a facilitat semnarea primelor acorduri Erasmus+ cu universități din India la Universitatea Babeș-Bolyai sosind studenți de la Jadavpur University Kolkata. În anul 2017 a apărut primului număr al Romanian Journal of Indian Studies, prima revistă de profil din România, publicată de Presa Universitară Clujeană, open access și indexată în CEEOL.  Una dintre personalitățile indiene care a publicat în revistă este prof. Gayatri Chakravorty Spivak, care în anul 2022 a vizitat Centrul. De asemenea, încă din anul 2008, există o Colecţia Biblioteca Indiană, coordonată de Mihaela Gligor și completată, periodic, cu titluri noi. Din 2021 încoace, prin Centru se derulează o serie de granturi cu fonduri de la Ministry of Culture, Government of India, prin intermediul cărora până în prezent s-au publicat  volume și s-a ținut primul curs intensiv de limba bengali de la UBB.

La începutul anului 2024, povestea Centrului Clujean pentru Studii Indiene s-a auzit și la Kolkata Literary Meet, prestigios festival internațional de literatură organizat de Tata Steel în colaborare cu Victoria Memorial Kolkata. Directorul centrului, Mihaela Gligor, a participat la o sesiune dedicată influenței Bengalului în scrierile lui Mircea Eliade. A fost pentru prima dată când la acest important festival a fost invitat cineva din România.

Din anul 2015 până azi, Centrul Indian din Cluj a primit vizita a patru ambasadori ai Indiei în România, Riva Ganguly Das, A.V.S. Ramesh Chandra, Thanglura Darlong și Rahul Shrivastava.

Tia Sîrca

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut