MET: Expoziție de textile din zona Călata, brodate în tehnica írásos

Piese de mare vechime și cu o importantă valoare estetică, istorică și identitară, brodate în tehnica írásos, din colecția Muzeului Etnografic al Transilvaniei (MET), vor fi expuse pentru public în perioada 19 – 29 august.

Vernisajul expoziției „A scris și a cusut… Textile din zona Călata, brodate în tehnica írásos, din colecția Muzeului Etnografic al Transilvaniei” va avea loc joi, 19 august, ora 16:00, la sediul muzeului.

„Arta populară și implicit cea textilă a zonei Călata  (Kalotaszeg) a atras atenţia cercetătorilor, artiştilor şi a publicului larg maghiar încă din ultimele două decenii ale secolului al XIX-lea, prin bogăţie, diversitate şi personalitate. În zonă, brodatul se numește «cusut», iar textilele brodate «cusături». Tehnicile utilizate sunt: după desen (scris), numit írásos, pe fir, în cruci duble și cu tăieturi. Denumirea «írásos» se referă la desenarea prealabilă a modelului pe pânză” – precizează MET.

Prin câteva piese, expoziția face referire și la impactul acestui tip de broderii asupra interioarelor din mediul citadin.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut